ORGANIC SWEETS BAZAR

deserturi RAW (nepreparate termic)

ingrediente 100% naturale

Retete de hrana vie

Sursele de inspiratie pentru retetele incercate de mine:

http://www.rawmazing.com/
http://therawchef.com/
http://ligiapop.com/retete-vegane-fara-foc/
http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.ro/2011/03/carte-de-bucate-raw-vegan-vegetarian.html
http://hrana-vie.blogspot.ro/p/retete.html
http://corinabacalu.blogspot.ro/


Avocado umplut cu legume marinate

                                     

Ingrediente:

un buchetel de broccolli
un buchetel de conopida
jumatate de ardei kapia
rosii deshidratate ( 4 felii - rehidratate cam 1 ora in putina apa)
1 avocado taiat in jumatate si curatat cu o lingura ( pasta se pune intr-un castron)
ceapa rosie/verde
3-4 masline negre
zeama de la 1 lamaie
ulei de masline 2-3 linguri
sare de mare
seminte de floarea soarelui o mana - hidratate 8 ore
1 catel de usturoi

legumele se taie cum vrei si se pun intr-un castron la marinat in zeama de lamaie si ulei de masline  cam 2-3 ore cat sa se inmoaie legumele ( se pot tine in casa )
cu semintele de foarea soarelui se face un sos in blender ( cu putina apa, zeama de lamaie, ulei , sare, usturoi si pasta de avocado)
Se umplu jumatatile de avocado cu amestecul de legume marinate si maioneza de floarea soarelui & avocado

 "Chiftelute" cu susan cu sos picant si "orez" indian cu sos curry

                                                                                                                           

Ingrediente:

Chiftelute
- hrisca macinata 3 linguri
- grau incoltit  macinat - o mana
- 4 nuci braziliene macinate
- 2 lingur de seminte de floarea soarelui
- 2-3 linguri de zeama de lamaie
- 3 felii de rosii uscate rehidratate 30 min
- o mana de marar si una de patrunjel
- ceapa rosie/verde
- usturoi 4 catei
- sare, cimbru, piper si apa

Se amesteca toate ingredientele intr-un castron , se adauga apa treptat pana compozitia este numai buna de transformat in "chiftele" ... se formeaza si se dau prin susan ...se aseaza pe hartie de copt si se tin pe caloriferul cald  6-8 ore .

Sos picant

2 rosii coapte
3-4 felii de rosii uscate
busuioc - 6 frunze
usturoi - 2 catei
zeama de lamaie 2 linguri
ulei de masline 2 linguri
sare, piper
ardei rosu uscat - jumatate de lingurita
putin suc de sfecla ptr culoare

Se amesteca ingredientele in blender si gata sosul!

Orez indian cu sos curry

Conopida - 2 buchetele ( maruntite in robot pana iau consistenta/aspectul orezului)
ardei kapia - 1/2 taiat marunt
mazare si porumb ( congelat) cate un castronel mic
seminte de floare, susan , stafide cate o mana
ceapa verde/rosie
usturoi - 2 catei
patrunjel

sos curry 
zeama de la 1/2 lamaie , 2 lg ulei masline , piper, curry , chimion
           
Ciuperci umplute cu pasta de avocado si hummus de floarea soarelui

6-8 ciuperci mari
se marineaza cam 3 ore intr-un vas cu un sos de soia ( 3 linguri de sos de soia + 3 linguri ulei de masline)

Pasta de avocado:

un avocado bine copt se taie in jumatate , se scoate samburele , cu o lingura se curata interiorul...pasta se pune intr-un castron si se amesteca cu ulei, zeama de lamaie, usturoi si sare.

Hummus de floarea soarelui

o mana de seminte se hidrateaza intr-un castron cu apa cam 8 ore
pasta tahini sau pasta de susan ( 2 linguri de susan se macina in rasnita manuala , se amesteca cu 2 linguri de zeama de lamaie si ulei de masline si sare pana devine o pasta)
usturoi 2 catei
ulei si zeama de lamaie

se baga toate ingredientele in blender, se adauga apa si se mixeaza pana se transforma in pasta


 Icre din seminte de chia si pasta de avocado

Icre din seminte de chia:

75g de seminte de chia
100 ml apa plata
zeama de la 1/2 lamaie sau cat vrei
sare de mare/himalaya
ceapa rosie/verde

se pun semintele cu apa intr-un castron si se amesteca vreo 2-3 minute pana absorb apa , se adauga restul ingredientelor si se amesteca


 Salata "boeuf" cu grau incoltit




Grau incoltit

- un castron de grau ecologic : se spala , se scurge , se acopera cu un prosop curat si se baga intr-un dulap. Se uda dimineata si seara ...timp de 2 zile pana incoltesc

Salata boeuf

ingrediente:

morcov 1 buc mare
telina 1/2 daca este mica
ciuperci marinate - 2-3 buc
cartof dulce 1/2
ardei kapia - 1 buc
mazare - 1 castronel
ceapa rosie - 1/2
ulei de masline , otet de mere bio

se pun la marinat ceapa si ardeiul kapia in sosul format din 2 linguri de otet si 2 de ulei de masline pentru 2 ore
se taie cubulete restul legumelor si se amesteca cu maioneza din seminte

ptr maioneza :

un castronel de seminte de fl soarelui inmuiate 6 ore
turmeric -  1 lingura
zeama de lamaie 2-3 linguri
ulei de masline 2-3 linguri
sare de mare

se blenduiesc toate ingredientele pana capata aspectul si consistenta unei maioneze , se mai adauga apa

Salata de cruditati cu maioneza de caju si ciupercute marinate


Ciuperci marinate

ciuperci proaspete - 500g 
ulei de masline 3 linguri
sos de soia ( simplu: doar cu apa, sare, soia) 3 linguri

se amesteca intr-un bol uleiul si sosul pana rezulta marinata , se toarna peste ciupercutele spalate si taiate, se acopera vasul cu folie de plastic si se lasa la temperatura camerei pentru 2-3 ore ...se mai amesteca din cand in cand ...


 Salata de cruditati cu smantana de caju, verdeturi si nuci braziliene


Salata de cruditati

- morcov 1 buc
- sfecla 1/2
- telina 1/4

se dau legumele pe razatoare si se amesteca cu maioneza

Maioneza:

nuci caju - o cana ( hidratate 6 ore)
usturoi 2 catei
marar , patrunjel - cate o mana
zeama de la jumatate de lamaie
sare de mare
ardei iute uscat - 1/4
ulei de masline

se blenduiesc toate ingredientele pana la omogenizare

nuci braziliene - hidratate 6 ore - se macina in robot

Sushi raw vegan
                                   
Ingrediente:

2 foi de sushi nori ( le gasesti la Selgros, real etc)
1 buchetel de conopida ( in loc de orez)
100 g nuci caju sau seminte de floare ( hidratate 8 ore)
2 lingurite de pasta de susan ( tahini) - susan macinat cu putina sare, o lingurita de ulei presat la rece si una de zeama de lamaie
fasii de morcov- am folosit curatatorul de legume/cartofi
Avocado -1/2  ... Taiat pe lung
2-3 ciupercute taiate marunt si marinate intr-o lingura de ulei si una de sos de soia ( pur, doar cu soia,apa,sare)
Fasii de ardei kapia
1 foaie de salata verde sau putina rucola
Usturoi- 1 catel feliute subtiri, ceapa verde un fir tocat
Se face un sos cu nuci, apa, tahini, putina zeama de lamaie si ulei ( in blender) ; conopida se baga in robotul cu lama in S si se marunteste pana ajunge de consistenta orezului. Se amesteca sosul alb cu conopida si se unge jumatate de foaie de alga nori. Se adauga ciupercutele marinate, fasiile de morcov,ardei,salata, usturoi,ceapa si avocado...capatul opus al algei se umezeste pe toata lungimea cam 1 cm cat sa se lipeasca ruloul. Ok ....acum incepi sa rulezi cat sa fie totul strans bine ...si lipesti ...bagi putin la frigider sa isi ia toate aromele si e super!

Tagliatelle din dovlecel cu sos pesto de rucola si busuioc


2 dovlecei - se taie fasii cu ajutorul curatatorului de cartofi
1 castravete fabio - fasii

sosul pesto - se mixeaza in blender ingredientele:
o mana de rucola
o mana de busuioc proaspat
nuci caju 50 g
seminte de floare 50 g
usturoi 2 catei
apa , ulei de masline , zeama de lamaie
fulgi de drojdie inactiva - 1 lingura ptr sos si 1 lingura ca si parmezan

rosii uscate ptr decor , 3-4 frunze de busuioc ptr decor
nuci braziliene macinate ca si parmezan

 Sarmale crude cu smantana de caju si mamaliga de psylium si turmeric

Sarmale 

 foi de vita ( 25 buc)
5 ciuperci taiate marinate (2 lg sos soia, 2 lg ulei masline presat la rece)
Nuci - o mana  hidratate 8 ore, macinate
Seminte fl - o mana hidr 8 ore, macinate
Nuci braziliene - 7 buc maruntite
Conopida 2 buchetele macinate in robot
Canepa - seminte macinate 2 lg
Morcov - 1 buc maruntit in robot
Telina - 1/4 maruntita
Marar, patrunjel cate o jumatate de legatura
Ceapa rosie - 1 buc
Rosii deshidratate- 6 felii ( se tin in apa cam o ora)

Se amesteca toate ingredientele in castron, se adauga putin ulei de masline, sare de mare/hImalaya, piper, cimbru

Mamaliga
caju - o mana hidratat 8 ore
Porumb ( congelat) - un castronel
Tarate de psylium - 2 linguri
Turmeric- 2 lg , sare de mare

Se pune caju si porumb in blender cu putina apa si se mixeaza pana devine o pasta , se adauga turmeric, sare si psylium , se mai mixeaza si se pune compozitia in 2 castroane , dupa ce s-a intarit se rastoarna in farfurie ...iese super mamaliga ca si textura, gust.. totul bine :)

Smantana de caju:
O mana de caju hidratat 8 ore
Zeama de lamaie - 3 linguri
Ulei de masline 2 lg
Apa cat sa se marunteasca nucile caju, sare , piper.

Se pun in blender si se mixeaza pana rezulta o pasta .... se adauga apa cat sa fie de consistenta unei smantani

Branzica de macadamia

Ingrediente:
o cana de nuci de macadamia ( hidratate 8 ore)
fulgi de drojdie inactiva 2 linguri
sare de mare
verdeata ( marar , patrunjel, cepa verde etc )
apa 

Se pun in blender nucile de macadamia cu apa cat sa porneasca blenderul ... se macina bine , se adauga fulgii de drojdie , sarea si verdeata 


Ciulama de ciuperci marinate 


Ingrediente:

500 g de ciuperci marinate ( micute sau daca sunt mari taiate in 4 )
sosul :
nuci caju - o cana 
zeama de la jumatate de lamaie
usturoi - 2 catei
ulei de masline - 1 lingura
sare , piper
verdeata pentru ornat ( cepa verde , marar)

Se baga la blender nucile caju cu zeama de lamaie si apa si se mixeaza bine pana rezulta o crema fina ... se adauga si celelalte ingrediente si se mai amesteca ...se toarna sosoul peste ciuperci, se orneaza cu verdeata si se serveste cu painici crude

Coltunasi cu ciuperci marinate si salata de germeni



pentru foaia de aluat:

1 castron de hrisca (hidratata 3 ore)
1 mana de spanac 
1/2 castron caju (hidratat 2 ore)
1/3 castron tarata de psyllium
1 lingurita de sare
2-3 linguri drojdie inactiva
seminte de in macinate - jumatate de castron
ulei de masline 1-2 linguri

se macina bine nucile in robot , se adauga hrisca , spanacul si restul ingredientelor , putina apa si ulei de masline ...coca rezultata se imparte in cateva bile si  se intinde cate o bila cu mana umeda pe o hartie de copt ... se umple cu amestecul format din:

ciuperci marinate taiate marunt - un castronel
ceapa verde sau nu 
usturoi 2 catei pisati
patrunjel , marar 

coltunasii umpluti se aseaza pe hartie de copt si se deshidrateaza ( pe calorifer/cuptor/deshidrator ... pe la 40 de grade sa fie) pentru 8 ore 

Painici din seminte si nuci



Ingrediente:

faina de ovaz , sau fulgi de ovaz macinati ( 100 g)
seminte de in macinate 100 g
seminte de susan macinate 100g
seminte de dovleac macinate 100 g
seminte de floarea soarelui macinate100g 
ulei de masline 2 linguri
apa
sare de mare
ierburi - busuioc uscat, oregano uscat
mac

se amesteca ingredientele intr-un castron, se adauga apa cat cere , pana rezulta o coca ferma putin lipicioasa...se intinde pe hartie de copt si se preseaza cu mana ...se taie aluatul cu un cutit si dreptunghiurile obtinute se pun la deshidratat pe calorifer pentru 8 ore ...se pot orna cu mac, susan, seminte etc


Falafel si salata din germeni si vlastari


Salata din germeni :

- germeni de varza rosie - o mana
- germeni de lucerna - o mana
- germeni de trifoi - o mana
- vlastari de floarea soarelui
- rucola - 100 g
- ridichi - 8 buc
- ceapa verde - 4 fire
- masline - 10 buc
- dresing din 3 linguri de ulei de masline amestecat cu 1 lingura otet de mere bio

Se amesteca ingredientele intr-un bol, se adauga sare de mare, patrunjel si dressing

Falafel

- nuci - 1 castronel ( hidratate 8 ore)
- migdale - 1 castronel ( hidr 8 ore)
- fistic - 1/2 castronel
- ciuperci - 4 buc mari
- morcov ras marunt - 2 buc
- ceapa rosie - 1 buc
- zeama de la jumatate de lamaie
- ulei presat la rece
- sare, piper
- marar , patrunjel
- susan crud 

Ceapa taiata marunt, ciupercile maruntite si morcovul ras se amesteca cu 2 linguri de ulei ... se aseaza pe o hartie de copt si se introduce in cuptorul/deshidratorul setat la 40 de grade pentru 2 ore
Se macina nucile in robot , se adauga legumele "calite" si se amesteca cu verdeata, zeama de lamaie, sare, piper... cu mana umeda se formeaza bilele si se dau prin susan....se aseaza pe hartie de copt si se deshidrateaza pentru  1-2 ore.

Salata boeuf


Salata boeuf

ingrediente:

morcov 1 buc mare
telina 1/2 daca este mica
ciuperci marinate - 2-3 buc
cartof dulce 1/2
ardei kapia - 1 buc
mazare - 1 castronel
ceapa rosie - 1/2
ulei de masline , otet de mere bio

se pun la marinat ceapa si ardeiul kapia in sosul format din 2 linguri de otet si 2 de ulei de masline pentru 2 ore
se taie cubulete restul legumelor si se amesteca cu maioneza din seminte

ptr maioneza :

un castronel de seminte de fl soarelui inmuiate 6 ore
turmeric -  1 lingura
zeama de lamaie 2-3 linguri
ulei de masline 2-3 linguri
sare de mare

se blenduiesc toate ingredientele pana capata aspectul si consistenta unei maioneze , se mai adauga apa

Crackers

Ingrediente:

cate jumatate de cana din urmatoarele ingrediente macinate la rasnita manuala:
- tarate de grau
- fulgi de ovaz
- hrisca
- quinoa
- mei
- susan
- in

se amesteca toate intr-un bol si se adauga : apa , ulei de masline , sare , ierburi uscate . Coca rezultata se intinde pe hartie de copt , se formeaza biscuitii cu un cutit si se deshidrateaza pe calorifer 8 ore ( pe hartie de copt)

Chiftelute de conopida si sos picant



Chiftelute:

2-3 buchete de conopida
zeama de lamaie
marar - o mana
ceapa rosie - 1/2 - maruntita
2 Lg ulei
4 Lg fulgi drojdie inactiva 
sare 

Se marunteste conopida in robotul cu lama in S , se amesteca intr-un bol cu celelalte ingrediente
Se formeaza chiftelele dupa care se dau prin susan si se lasa la deshidratat 8 ore pe calorifer.

Sosul picant:

2 rosii bine coapte 
2-3 bucati de rosie deshidratata - in ulei
o jumatate de lingurita de ardei iute rosu , uscat
usturoi 1 catel
putina zeama de sfecla ptr roseata
caju 50 g hidratat 2-3 ore
ulei de masline 1 lingura
o lingura zeama de lamaie

se amesteca ingredientele in blender si gata sosul





Pate delicios de masline

Pate 

150 g de amestec din:  migdale, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, arahide crude ( hidratate 8 ore) - merge orice combinatie de nuci si seminte
Masline negre - 200 g
Zeama de la jumatate de lamaie 
Usturoi 1 catel
Ceapa verde 2 fire
Patrunjel , busuioc , menta - o mana buna
Ardei iute uscat - o jumatate de lingura
Ulei de masline - 1 lingura
Sare de mare 

Procedeul este foarte simplu ... se pun toate ingredientele in blender , cu apa suficienta si se amesteca bine totul pana la omogenizare... rezulta un pate foarte bun... se serveste cu painici crude sau de secara

Fasii de morcov cu sos de migdale si seminte 



Fasii de morcov

- 4 morcovi medii - se fac fasii cu ajutorul ustensilei de curatat cartofi
- migdale, arahide, seminte - un amestec de 100 g hidratat cam 8 ore
- verdeata ( marar, patrunjel, busuioc, ceapa verde)
- un catel de usturoi 
- ardei iute uscat- jumatate de lingurita
- zeama de la jumatate de lamaie
- ulei de masline presat la rece
- sare de mare
- germeni de varza rosie ( o mana)

Se prepara sosul in blender adaugand nucile, zeama de lamaie, ulei - 2 lingurite, ardei iute, verdeata si usturoi ...se mixeaza bine ...adaugam apa daca e  nevoie. Sosul se toarna peste morcovul fasii si se orneaza cu patrunjel si germeni de varza rosie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu