ORGANIC SWEETS BAZAR

deserturi RAW (nepreparate termic)

ingrediente 100% naturale

Beneficii alimente


Fructele de Goji :contin vitamine esentiale (B1, B2, B3, C, betacaroten si alte provitamine A), minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, zinc, seleniu, germaniu), antioxidanti. Este al doilea in lume ca si continut de vitamina C, contine mai mult beta caroten ca morcovii si mai mult fier decit o friptura dar este bogat in vitamina B si altele. Este cel mai eficient antioxidant. Pentru a avea efecte benefice pentru organism, se consuma intre 20- 30g de fructe Goji pe zi. Indicat este sa se consume dimineata pe stomacul gol toata cantitatea. Se pot consuma asa cum sunt sau amestecate cu alte cereale in lapte, iaurt sau se pot face ceai. Nu au nici un fel de efecte secundare.



Prune:

Prunele deshidratate sunt recomandate în anemie, surmenaj, gută, intoxicaţii alimentare. În afara efectului laxativ, pruna uscată întăreşte celulele nervoase, reglează funcţiile hepatice, tranzitul intestinal şi debitul urinar. În prunele uscate, în care substanţele sunt concentrate, urmare a deshidratării, efectele energizante şi depurative sunt mai evidente.
Cine mananca multe prune uscate îşi întareşte imunitatea. Prunele uscate au o concentraţie mult mai mare de zaharuri decat cele crude. 100 grame de prune uscate conţin peste 300 de calorii, aşa încat trebuie să le consumaţi cu moderaţie pentru a preveni creşterea ponderală. Rehidratate sunt recomandate in cazul constipatiei, hemoroizilor sau al anumitor afectiuni digestive. Decoctul ajuta persoanele care sufera de inflamatii ale splinei. 




Stafide: 

Stafidele reprezinta o sursa naturala de zahar, aceasta sursa de energie este incarcata cu nutrienti si impachetata in fibre. Sunt o sursă sigură de vitamina A, C, potasiu, fier şi magneziu conţinând în proporţie de 70% fructoză pură. Zaharul din aceste fructe face parte din categoria celor mai sanatosi indulcitori. Stafidele aurii ajuta la mentinerea tensiunii arteriale. Antioxidantii pe care ii contin, reduc riscul aparitiei bolilor de inima. Stafidele au fost folosite cu succes in programe:  reducere a colesterolului,  scadere in greutate, boli ale inimii, constipatie, in tratamente de prevenire a oxidarii celulare.

Curmale:


Printre fructele uscate cele mai de preţ, curmalele deshidratate sunt considerate un depozit natural de energie, care completează cu succes aportul zilnic de fibre.
Curmalele sunt fructe foarte nutritive, avand un continut ridicat in glucide. Completează aportul zilnic de fibre prin conţinutul bogat de magneziu, calciu, sulf, fier, potasiu, fosfor, vitaminele A, B şi D, săruri minerale, apă - aproximativ 30%.


Caise deshidratate:

Caisele uscate conţin vitamina A, C, B şi beta-caroten. Caisele îmbunătăţesc vederea şi ajută la regenerarea ţesuturilor şi a nervilor. Prin aportul ridicat de fier, aceste fructe sînt recomandate în cazurile severe de anemie. Caisele uscate sînt o sursă bună de fibre alimentare şi potasiu, avînd un conţinut scăzut de grăsimi saturate, colesterol şi sodiu. Fructul este foarte nutritiv, laxativ, şi e recomandat în anemii, astenii, insomnii, convalescenţe. Pentru îmbunătăţirea acuităţii vizuale, se opăresc 100 g caise uscate, apoi, după jumătate de oră, caisele se mărunţesc, se adaugă 100 g morcov ras şi o lingură zahăr pudră. Se amestecă bine şi se va consuma de trei ori pe săptămînă. Aceleaşi caise înmuiate şi strivite, în amestec cu miezul de la o felie mai mare de lămîie şi o linguriţă de miere. Acest preparat măreşte rezistenţa la îmbolnăvire, întăreşte sistemul imunitar. Caisele înmuiate se freacă bine, pană ajung ca o pastă omogenă. Se aplică pe faţă, într-un strat uniform, pentru 10 minute. Masca curăţă în profunzime şi tonifică tenul.


Coacaze:


Ele sunt foarte bogate în mangan, participă la formarea sângelui şi a laptelui şi stimulează activitatea sistemului nervos central. Coacăzele sunt de asemenea, foarte bogate în magneziu, precum şi în fier care le imprimă acţiune hematopoetică, deci antianemică. Antocianţii din coacăzele negre sporesc acuitatea vizuală. Efectul remineralizant şi tonic al coacăzelor se datorează bogăţiei în vitamina C şi în elemente minerale alcalinizante (fosfor, magneziu, calciu). Având proprietăţi antianginoase şi febrifuge, coacăzele negre se folosesc în tratarea amigdalitei cronice.


Aloe vera:

Aloe vera - una dintre sursele naturale vegetale de vitamina B12, şi vitamina A, E şi proteine, magneziu, zinc, acizi graşi esenţiali care conţin multe minerale vitale în procesul de creştere şi în funcţionarea sănătoasă a tuturor organelor corpului. Acestea patrund in piele, scad inflamatiile si promoveaza vindecarea tesutului. Aloe vera e o planta folosita pentru tratarea unui numar mare de afectiuni ale pielii, printre care si acneea.


Ghimbir:

Ghimbirul este foarte bun in combaterea raului de masina si a gretei, fiind si un calmant de nadejde in cazul artritei. Ghimbirul poate impiedica si aparitia cheagurilor, subtiind sangele.  Adauga ghimbir peste legume precum morcovii sau cartofii copti.
Beneficiile pentru sănătate ale ghimbir includ curele pentru probleme stomacale, reduce riscul de boli cardiovasculare, reduce problemele respiratorii, reduce inflamaţia şi durerea, cure pentru inxicatie alimentara, reduce greaţă şi vărsături, ameliorează presiunea ridicata a sangelui, reduce LDL (rau) cholesterol,deasemenea reduce stresul. Ajuta la detoxifierea organismului daca este combinat cu zeama de lamaie astfel : la 1 litru de apa se adauga zeama de la o lamaie si un deget de ghimbir ras ...se bea dimineata pe stomacul gol.



Macese:

Măceşele conţin: apă 49%, zaharuri 21,0%, proteine 3,6%, acizi 3,5% (în acid malic), celuloză 23,0%, substanţe minerale 2,8%, provitamina A, (500-5000 mg la 100 g pulpă în funcţie de specie), vitaminele B1,B2, E, K şi P (sub formă de flavonoglucozide), precum şi urme de vitamină PP. Uleiul seminţelor de măceşe conţine vitamina F (acizi esenţiali: acidul linolic, acidul linoleic şi acidul arahidonic). Acizii din măceşe (malic şi citric, îndeosebi) contribuie la stabilizarea vitaminei C. În măceşe se mai găsesc compuşi terpenici, ca betulina, precum licopen (izomer al carotenului), pigment care le imprimă culoarea roşie-portocalie. Conţinutul ridicat de acid ascorbic (vitamina C) imprimă măceşelor o puternică acţiune antiinfecţioasă (vitamina C intervine în procesele de oxidoreducere a microorganismelor, blocându-se respiraţia).



Nuca de cocos:

Bogat în proteine, miezul alb al nucii de cocos conține vitamina B, zinc, fosfor și fier.
Multă vreme uleiul de cocos a fost blamat, fiind considerat nesănătos din cauza nivelului mare de grăsimi. Abia recent s-a demonstrat contrariul. Grăsimile din acest ulei sunt foarte bune pentru sănătatea nostră, prin prezența acidului lauric, pe care îl mai găsim doar în laptele de mamă. Este cel care face laptele de mama atât de bine digerabil, protejând organismul de infecții și sprijinind sistemul imunitar.
Uleiul organic, virgin, obținut prin presare manuală este considerat cel mai sănătos ulei folosit în alimentație. Nu este cazul și uleiului de cocos procesat, hidrogenat.Acidul lauric din acest ulei, convertit de organism în monolaurin are efecte antivirale și antibacteriene, distrugând diverse bacterii patogene. Există studii care au subliniat și efectele antimicrobiene ale acidului lauric. Este eficace și persoanelor cu hipotiroidie în stimularea metabolismul și pierderea kilogramelor acumulate în plus.
Uleiul de cocos conține acizi grași cu molecula medie (MCFA). Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale acestor acizi este capacitatea de a distruge bacterii ce cauzează ulcer gastric, infecții ale sinusurilor, tractului urinar, carii dentare, pneumonie și alte infecții. Pot distruge și ciuperci, viruși ce cauzează gripă, pojar, herpes, mononucleoză, hepatita C și SIDA.
Uleiul de cocos consumat în cantitate de 60% din procentajul caloric zilnic nu are nici nu efect negativ. Cei care trăiesc în zonele tropicale și au o dietă bogată in ulei de cocos se bucură de o stare generală de sănătate bună.



Seminte de in:

Principalele calitati ale semintelor de in sunt cele emoliente, atat intern, cat si extern, calmante si stimulente ale regenerarii tesuturilor. In medicina populara romaneasca, sunt folosite si pentru efectul lor de drenare a intestinului: ingerate ca atare, formeaza un bol in tubul digestiv care impinge ca un piston toate materiile reziduale.

Continutul ridicat de acid alfa-linolenic face din aceasta planta un aliment miraculos. Acidul alfa-linolenic reprezinta sursa principala de acizii grasi omega 3, similari celor care se gasesc in pestii oceanici.

Beneficiile semintelor de in au fost demonstrate prin studii de specialitate. Semintele de in ajuta la scaderea totala a colesterolului LDL (colesterolul “rau”), scaderea trigliceridelor din sange, scaderea presiunii sangvine, colon iritabil, inflamatii ale tubului digestiv, gastrita, arsuri usoare, boli de piele.
Semintele de in mai sunt bogate si in lignan. Lignanul este un fitoestrogen (antioxidant) care are un continut bogat in fibre. Cercetatorii sustin ca lignanul din semintele de in joaca un rol important in prevenirea cancerului, mai ales cancerul la san.
Ultimele studii arata inca o data beneficiile semintelor de in, sub forma uleiului de in. Acesta este de ajutor in afectiunile Crohn si colite. Inul nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica.


Seminte de susan:

Semintele de susan seamana la gust cu miezul de nuca. Pe cat sunt de mici, pe atat sunt de bogate in minerale, vitamine si fibre. Semintele de susan contin cupru si mangan, minerale esentiale in mentinerea siluetei. Trebuie mentionat ca manganul intervine in procesul metabolic al grasimilor si carbohidratilor, prevenind ingrasarea si reducand pofta de dulciuri. Aportul important de calciu, combinat cu vitamina D care se afla, in mod natural in semintele de susan, scade riscul osteoporozei. Semintele de susan nu au doar un gust foarte bun, ci sunt o importanta sursa de fibre, calciu si alte minerale esentiale, cu efecte benefice asupra sanatatii. In plus, contin grasimi sanatoase, fundamental necesare unei bune fuctionari a metabolismului si a sistemului endocrin.


Seminte de dovleac:

Semintele de dovleac sunt bogate in ulei (extrem de calorice si de energizante), cu proprietati medicinale din cele mai spectaculoase. Pe langa faptul ca ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, desfunda vasele de sange, regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor, ele au un efect echilibrant glandular, nervos si chiar psihic neobisnuit de puternic pentru un aliment.

In medicina traditionala romaneasca, ele fac parte din hrana de baza pentru persoanele care sufera de dezechilibre psihice (manii, nevroze, psihoze), care au boli greu vindecabile si necesita un regim alimentar sever. In curele cu cruditati recomandate in cancer, leucemie, scleroza in placi, boli infectioase de tot felul greu vindecabile, ele sunt un ajutor nepretuit, atat pentru efectul lor terapeutic, cat si pentru rolul lor de energizant si de sustinator de efort.


Migdale:

Delicioase şi hrănitoare, migdalele crude reprezintă gustarea perfectă mai ales atunci când eşti stresat şi obosit, se consuma minim 10/ zi. Iar beneficiile consumului acestor fructe nu se opresc aici: ele protejează inima, creierul şi stimulează imunitatea. itamina E, vitamine din complexul B, acizi graşi Omega 6, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, seleniu, fier, calciu, acid folic, proteine şi fibre. Toţi aceşti nutrienţi valoroşi se găsesc în componenţa migdalelor
Beneficii: Reduc riscul de infarct, ne feresc de infecţii, favorizează digestia, infrumuseţează pielea şi părul, deasemenea sunt tonice pentru creier.


Foarea soarelui:

Compozitie: saruri minerale cu un continut bogat in magneziu, fier, cupru, iod, vitamine E, complexul de vitamine grupa B, acizi grasi esentiali (omega 6). Actiune: semintele de floarea soarelui contin o cantitate substantiala de acid linoleic care reduc depozitele de cholesterol de pe peretii arterelor, sunt un bun remediu pentru combaterea bolilor de plamani, digestive, circulatorii, constituie o sursa naturala importanta de vitamina E (alaturi de alte fructe oleaginoase: arahide, soia, porumb, germeni de cereale, legumele verzi, spanacul), vitamina care are o puternica actiune antioxidanta ce previne aparitia cancerului, intareste sistemul imunitar, are actiune anticoagulanta, permitand o mai buna irigare sanguina in tot organismul, conserva integritatea vitaminei A si sprijina actiunea antioxidanta a vitaminei C si seleniului. Este o importanta sursa naturala vegetala de iod. Indicatii: cresterea imunitatii, scaderea febrei, prevenirea cancerului, tulburari digestive, detoxifierea organismului, important rol nutritiv si energetic.


Canepa:

În seminţele de cânepă acizii graşi esenţiali omega 6 şi omega 3 sunt prezenţi în raportul de 3:1, raportul ideal menţine şi cele mai fine vase de sânge curate, prevenind apariţia bolilor cardio-vasculare. Microelementele prezente în sămânţa de cânepă includ stronţiu, torium, arsenic şi crom. De asemenea, seminţele sunt o sursă bogată în vitamina E în formă de alfa, beta, gamma, delta, tocoferol şi alfa-tocotrienol.
Indicaţii terapeutice
Oboseala, stres, sarcina, alaptare, hipertensiune, diabet, artrita reumatoida.atat si pentru menţinerea echilibrului hormonal.
Cânepa e singura sămânţă comestibilă care conţine acid gamma-linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Datorită profilului acizilor graşi din cânepă, ea este sursa cea mai adecvată de AGL pentru consumul pe termen lung.

 

Chia :

Semintele de chia sunt printre cele mai marunte seminte din lume dar care au proprietati exceptional de complexe: sunt bogate in minerale, in acizi de omega-3, in antioxidanti si nu in ultimul rand, sunt bogate in proteine complexe. Semintele fac parte din familia salviei si au fost mentionate inca din secolul 16 in documentele aztece, Codex Mendoza, afirmandu-se ca sunt cele mai complexe surse de energie si putere.
Vin in doua culori, bej si negre, insa ambele variante sunt extraordinare. Consumati zilnic 2 linguri sub diferite forme precum smoothies, budinci, in painici raw, in salate, presarati-le in cerealele de dimineata etc. si nu veti regreta.
1. Contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele (plus boron care ajuta calciul sa se transfere in oase).
2. Contin de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele.
3. Contin de 3 ori mai mult fier decat spanacul.
4. Contin de 3 ori mai multa fibra decat ovazul.
5. Contin de 2 ori mai multe proteine decat orice fel de fasole, samanta sau cereala. Sunt o sursa completa de proteine, avand toti amino-acizii esentiali care sunt prezenti intr-o forma extrem de usor de digerat.
6. Contin de 2 ori mai mult potasiu decat bananele.
7. Contin mai multa omega 3 decat semintele de in si nu se rancezesc.
8. Pe langa toate acestea sunt o sursa excelenta de energie, in special pentru atleti iar o cantitate mica ofera satietate.
9. Ajuta corpul sa elimine kilogramele in plus si taie pofta de mancare.
10. Ajuta corpul sa isi sustina si sa isi reconstruiasca muschii in timpul exercitiului fizic,  in timpul sarcinii dar si dupa nastere, doarece ajuta la regenerarea membranei.
11. Creste lactatia si este o sursa compacta de nutrienti pentru copii de orice varsta.
12. Nu au gust si absorb apa foarte usor, transformandu-se in mai putin de 10 minute intr-o budinca densa.
13. Sunt usor de digerat si imediat dupa ingerare sunt transportate si folosite de catre celule corpului nostru.
14. Pe langa toate acestea, erau folosite de indieni si misionari pentru bandajarea ranilor pentru grabirea vindecarii si pentru evitarea infectiei. Le foloseau pentru a indeparta infectiile din ochi si pentru clarificarea ochilor, prin simpla plasare a doua seminte in ochi.
15. Consumul de seminte de chia ajuta la echilibrarea zaharului din sange.




Seminte de pin:

Mugurii de pin conţin uleiuri volatile cu proprietăţi antiseptice, antiinflamatorii şi expectorante, tanin care reduce durerea şi iritaţiile, alcool şi rezine cu un efect balsamic în tuse, bronşite şi alte afecţiuni respiratorii. În plus, mugurii sunt bogaţi în acid ascorbic. Datorită substanţelor active pe care le conţine, pinul este eficient mai ales în afecţiuni respiratorii, renale şi în reumatism.
Mugurii acestui arbore vindecător conţin răşini, ulei eteric, principii amare, flavonoizi, vitamina C.
Deoarece mugurii de pin conţin o cantitate importantă de vitamina C, infuzia din muguri este indicată şi pentru stimularea sistemului imunitar.


Mac:

Seminţele de mac, prin conţinutul ridicat de calciu, magneziu, fier şi cupru se dovedesc  benefice în cadrul dietelor orientate spre mineralizarea sau remineralizarea organismului.
De asemenea, conţinând acizi graşi polinesaturaţi, previn sau combat hipovitaminozele F. Seminţele de mac crude şi măcinate sunt recomandate în caz de hipoaciditate gastrică şi de diaree.
Efectul liniştitor sau acela de a induce somnul, este cu mult mai mic decât se crede, prezenţa alcaloizilor care posedă astfel de proprietăţi, fiind neglijabilă. În această direcţie, se recomandă administrarea macului doar copiilor mici, agitaţi sau care nu pot să doarmă.
Semintele de mac au urmatoarele proprietati: sunt astringente, analgezice, carminative si sedative.
Siropul din seminte de mac trateaza raceala, iar infuzia calmeaza durerile de dinti si urechi. Semintele de mac mai au si un efect somnifer.


Caju crud:

Datorita continutului de acid oleic (omega 6), caju-ul crud are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular, iar continutul in substante minerale are efect protector asupra sistemului osos. Magneziul continut de caju (270 mg/100 g) poate diminua intensitatea migrenelor, poate reduce tensiunea arteriala, problemele de respiratie. Fosforul (375 mg/100 g) este important pentru sistemul osos si dinti.
Aceste fructe se pot consuma ca atare sau prajite, in diverse combinatii cu legume, sosuri, cereale si deserturi (inghetata, prajituri, torturi).


Fistic:

Fisticul este bogat in fibre ca de altfel si restul semintelor. Fibrele ajuta digestia si grabesc instalarea senzatiei de satietate. Face parte dintr-o dieta sanatoasa gratie faptului ca previn un consum prea mare de hrana. Contine minerale importante unei bune functionari a organismului, precum: calciu, fosfor, potasiu si mangan.
De asemenea, contine vitamine din complexul B, cum ar fi vitamina B6 si acid folic, care sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii inimii. In plus aceste vitamine ii asigura organismului energie. Dar nu este tot, fisticul contine si antioxidanti. Acestia lupta impotriva radicalilor liberi, prevenind imbatranirea. Seleniu este unul dintre antioxidantii regasiti in fistic. Contine luteina, care este un carotenoid important care ajuta la cresterea sistemul imunitar, dar si a sistemului reproductive.
Nivelul de colesterol din fistic este extrem de scazut, constituind o alegere sanatoasa pentru cei ce vor sa-si mentina greutatea.


Mei:

Meiul folosit in alimentatie aduce organismului un plus de vitamine si energie. Ca orice cereala, meiul este vitaminizant, nutritiv si revitalizant. contine vitamina A, fier, magneziu, proteine.
Meiul este recomandat ca remediu natural in tratamentul unor afectiuni ca: astenie fizica; astenie psihica; convalescenta; echilibreaza starile nervoase, depresive; alunga tulburarile din perioada de sarcina; ajuta la cresterea capacitatii de concentrare.
Poate fi utilizat si in dietele contra obezitatii, echilibrand cu succes tranzitului intestinal. Ajuta in vindecarea afectiunilor dintilor, problemelor articulatiilor, anemiei, fiind recomandat a se consuma in dietele celor alergici, si celor care vor sa pastreze o greutate corporala corespunzatoare, in preparate culinare, ca garnitura, sub forma de fulgi, seminte de mei.


Arahide:

Sunt foarte benefice consumate crude, bogate in cupru, potasiu, fosfor, calciu, vitamine B1, B2, B3, B6 si E, coenzima Q10 (antioxidanta, hipoglicemianta, protectoare cardiovasculara) si un antioxidant fenolic, resveratrol (neuroprotector, reduce riscul cancerului, cardioprotector). 
Fructele alunului sunt o adevarata mina de energie, avand o valoare calorica si nutritiva foarte apropiata de cea a carnii, dar fiind mai digerabile si avand o toxicitate mult mai mica. In plus, aluna este foarte bogata in vitamine (A, B1, B2, C) si in minerale (fier, fosfor, potasiu, calciu). Ca medicament, alunele au valoare terapeutica fiind indicate pentru: anemie, posthemoragica, crestere, diabet, fragilitate capilara, pietre la rinichi, sarcina, boli pulmonare.
Pot fi consumate cu cereale, in salate, in mancaruri cu legume, in produse de patiserie.


Hrisca:

Hrisca reprezinta un produs cu o valoare nutritiva foarte mare. Este bogata in proteine si glucide, contine o cantitate mica de lipide. In hrisca se gasesc microelemente utile ca fosforul, iodul, calciul, fierul, vitaminele din grupa B. Ca aliment, datorita aportului energetic deosebit, este superior cerealelor clasice.
Semintele de hrisca au un gust foarte bun, usor dulceag. Hrisca fiarta se poate adauga la supe, ciorbe sau tocanite, pentru a le da aroma si un gust mai bun.
Este recomandata persoanelor cu asteroscleroza, boli hepatice si de inima, edeme de origine diferita, diabet zaharat, hipertensiune arteriala si anemie.
Hrisca contine mai mult calciu decat graul si este bogata in lisina, un aminoacid pe care organismul uman nu-l produce. Cei care sunt alergici la grau pot beneficia de aceasta alternativa.


Cuscus:

Cușcuș desemnează un tip de granule sferice preparate din făină de grâu dur (semolina), precum și mâncărurile preparate cu acest ingredient. 
Date nutriționale pentru o porție (173 g de cușcuș crud) 
Calorii 650 
Grăsimi 1 g 
Colesterol 0 mg 
Sodiu 17 mg 
Potasiu 287 mg 
Carbohidrați  134 g 
Proteine 22 g 


Boabe de mustar:

Specialistii in nutritie recomanda consumul de mustar cat mai des, deoarece boabele de mustat sunt chiar mai bogate in antioxidanti decat fructele de padure.
Antioxidantii sunt substante care pot combate efectul radicalilor liberi, acele toxine care agreseaza organismul.
Boabele de mustar, inghitite cu apa, antreneaza o scadere a LDL-ului de circa 7%.



Cantalup:


Este originar din Orientul Mijlociu de unde s-a raspandit in Europa.
Pepenele galben Cantalup este sferic si turtit.
Coaja groasa si dungata are culoare galbena, cu irizatii verzi. Miezul este portocaliu, parfumat si dulce.Contraindicatii : pepenele cantaloupe nu este indicat in boala de ulcer si diabet.
Există numeroase beneficii pentru sănătate oferite de pepenele galben:
- o bună sursă de vitamina A, B și C, pepenele galben este bogat si în betacaroten
- prezenta potasiului în  pepenele galben ajută la scăderea tensiunii arteriale, reglarea ritmului cardiac si prevenirea accidentelor vasculare cerebrale
- pepenele galben cuprinde o cantitate semnificativă de fibre alimentare, ceea ce îl face să fie eficient împotriva constipaţiei
- datorită continutului scăzut de zaharuri, cantalupul este recomandat si persoanelor care urmează diete
- consumul de pepene galben reduce riscul de formare al pietrelor la rinichi
- fiind bogat in vitamina C, pepenele galben actionează ca un antioxidant
- continutul de vitamina A al cantalupului mentine sănătatea pielii
Acest sortiment de pepene este bogat in vitamina C, un antioxidant puternic care lupta impotriva cancerului, este bogat in potasiu care ajuta la mentinerea in limite normale a presiunii sanguine. Persoanele care consuma regulat pepene galben prezinta un risc mai mic de a suferi atacuri de cord. Datorita continutului de fibre, pepenele galben ne ajuta sa ne mentinem greutatea corporala sau sa slabim.



Tarate de psylium:


Fibre vegetale solubile şi insolubile, care conţin hemiceluloză şi mucilagii (polizaharide alcătuite din pentoze, hexoze şi acizi uronici). Conținutul de fibre în tărâța de psyllium este de 85%- cea mai mare concentrație de fibre dintre toate cerealele cunoscute. Dintre acestea, 67-71% sunt fibre solubile.
Se utilizează ca adjuvant în: constipaţie, diaree, gastrită, reflux gastroesofagian, curele de detoxifiere, obezitate, colită ulceroasă, sindromul colonului iritabil, hipercolesterolemie, diabet zaharat, previne cancerul de colon.
Reactii adverse
-seminţele de psyllium sunt în general bine tolerate, rareori putând apare tulburări gastrointestinale manifestate prin: disconfort abdominal, balonare, indigestie, constipaţie.



Miez de nuca:


Pe cât de consistent, pe atât de sănătos, miezul de nucă îi sperie pe mulţi, din cauza reputaţiei că îngraşă. Fiind foarte bogat în grăsimi şi proteine, el întrece carnea şi soia ca valoare calorică, dar are o toxicitate mai mică şi e foarte uşor digerabil.
În plus, este şi mai bogat din punct de vedere energetic, iar mineralele şi vitaminele din grupa B conţinute îl recomandă ca un aliment complex.
O mână de miez conţine 160-200 calorii, echivalentul a 20 de chipsuri de cartofi ori a trei prăjiturele mici. Puţini ştiu totodată că miezul de nucă, graţie conţinutului de cupru, magneziu şi zinc, este folosit cu succes în tratarea bolilor cardiovasculare, a tulburărilor de creştere şi în corectarea deficienţelor imunitare. Cât despre cantitatea apreciabilă de iod din acest fruct, ea ajută în tratarea afecţiunilor glandei tiroide, ca şi a unor boli de piele. 



Alune de padure:


Sunt bogate in vitamina E (ajuta la regenerarea tesuturilor, refac vasele de sange si vegheaza asupra sanatatii muschilor), vitamina B6 (ajuta metabolizarea proteinelor si absorbtia acestora) si nu in ultimul rand vitamina B1 (are grija de apetitul nostru si de rezervele de energie). 
Alunele mai contin cantitati importante de proteine (esentiale pentru dezvoltarea celulelor din organism si inlocuirea celor distruse), fibre (stimuleaza tranzitul intestinal), fier (pentru globulele rosii din sange si activitatea enzimatica), calciu (pentru dinti si oase) si potasiu (regleaza balanta fluidelor din organism).
Nu contin colesterol! Si, ca restul soiurilor de oleaginoase, alunele mai contin fitochimicale, substante cu proprietati antioxidante ce confera protectie impotriva mai multor tipuri de cancer.



Smochine:


Fibrele, potasiul, calciul, magneziul si manganul sunt cei mai importanti nutrienti dintr-o smochina. Potasiul din acest fruct tine sub control tensiunea , fibrele controleaza nivelul greutatii corporale. Si calciul din smochine este important, asigurand densitatea necesara unui sistem osos sanatos. Continutul de flavonoizi si de polifenoli este semnificativ intr-o smochina, ca si cel de glucide (unul ridicat, de 12 grame la 100 de grame de smochine).
Gratie vitaminelor A, B si C, smochinele stimuleaza procesul de imunitate si previn aparitia virozelor respiratorii. Fac parte cu succes din categoria fructelor care ajuta la mentinerea unei vederi intacte, inclusive pe timp de noapte. Este bine de stiut ca smochinele au si un caracter laxativ, asa ca persoanele care au probleme digestive isi vor gasi un prieten in acestea. Pentru ca sunt energizante, smochinele sunt incluse constant in alimentatia profesionala a sportivilor.


Merisoare:

Merisoarele contin in proportie de 80% apa, iar restul sunt zaharuri, acizi (citric, lactic), proteine, vitamina A, B1, B2, B3, C, E, dar si uleiuri si saruri minerale. Au numeroase intrebuintari asupra sanatatii, iar mult timp s-a recomandat sucul lor pentru tratarea infectiilor urinare.
Contin si proantocianidina, un antioxidant de 20 de ori mai puternic decat vitamina C. Inhiba cresterea celulelor canceroase, iar o cura din sucul lor poate fi un bun tratament complementar.
Pentru ca este o importanta sursa de calciu, ajuta la intarirea danturii si a sistemului osos si reduce riscul aparitiei osteoporozei.



Mango:


„Fructul fructelor”, „regele fructelor” sau „fructul fericirii” este un fruct delicios cu o aromă unică care diferă prin formă şi culoare de la soi la soi. Bogat în vitamina C şi caroten, previne oboseala nervoasă, tensiunea mentală, isteria şi insomnia. Datorită gustului deosebit şi calităţilor care îl recomandă drept remediu pentru mai multe afecţiuni, este unul dintre ingredientele ce alcătuiesc noul curent culinar „super fruits”. Mango abundă în antioxidanţi, fiind sărac din punct de vedere caloric, dar bogat în vitamine şi minerale. Despre mango se spune că face parte dintre acele alimente care protejează cel mai bine fiinţa de îmbătrânire prematură.
Spre deosebire de alte fructe acest „superfruct” conţine o cantitate mare de Vitamina E, este bogat în nutrienţi, fibre, antioxidanţi, vitaminele E, B6, K; Cupru, Potasiu, Seleniu, Magneziu, Fosfor, Zinc, Fier, 17 aminoacizi, Omega 3 şi 6, Zinc, pectine, amidon, acizi folici.
Mai rar folosit în dieta zilnică însă cu proprietăţi deosebite, mango prezintă numeroase beneficii asupra sănătăţii: reduce colesterolul, întăreşte sistemul cardio-vascular, reduce fragilitatea vasculară, are un puternic efect antioxidant şi imunostimulator, scade riscul apariţiei cancerului, mobilizează grăsimile, este detoxifiant, ajută vederea, are efecte antistres. Mango mai conţine fitoelemente (componente bioactive) care influenţează pozitiv starea de sănătate şi încetinesc procesul de îmbătrânire.

                                                     

Papaya:

Supranumit şi “fructul îngerilor”, acest fruct este bogat în magneziu, potasiu, fier, calciu şi alte minerale precum şi vitamine A, C, E şi cu un conţinut de beta-caroten mai mare decât morcovul. Fructul de Papaya prezintă numeroase beneficii asupra organismului.
Cura de papaya este indicata celor care au probleme cu glicemia. O alta virtute a fructului se datoreaza enzimei papaya, care a dat rezultate foarte bune in recuperarea rapida a bolnavilor operati la coloana vertebrala.
Papaya dizolva tesuturile moarte existente in discurile bolnave. In locurile sale de bastina, semintele fructului sunt folosite frecvent in combaterea dizenteriei si a difteriei.



Piersici deshidratate:


Piersicile deshidratate sunt delicioase si bogate in potasiu. De asemenea, sunt bogate in vitaminele A, B2, B3 si C precum si alte zaharuri naturale folositoare pentru organism. Contine putine calorii, dar sunt extrem de hranitoare.
Specialistii sunt siguri ca piersicile contribuie serios la prelungirea vietii pentru ca aceastea contin cu pana la 10% mai multe magneziu decat orice alt fruct.
Piersicile deshidratate sunt bogate in carbonat de potasiu care este folositor persoanelor ce sufera de boli de inima. Totodata contin nutrienti.
100 g ofera aproape intreg necesarul zilnic fier  si o treime din necesarul zilnic de potasiu.



Visine deshidratate:

Visinele deshidratate contin potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, sulf, cupru, zinc, pigmenti. Pigmentul colorant al visinei – antocianul – se caracterizeaza printr-o asimilare extraordinara, este raspindit in toata pulpa fructului, nu numai in pielita cum se intimpla de exemplu in cazul coacazelor.
In aceste fructe se gasesc si substante care scad actiunea de coagulare a singelui. Aceasta calitate a visinei permite folosirea ei in profilaxia unei game de complicatii care apar in ateroscleroza, iar combinatia reusita de vitaminele C, B1, B6, de fier, magneziu, cobalt, pigmenti contribuie la prevenirea si tratarea anemiei. Acidul ascorbic, alaturi de vitamine si pigmentii din visina tonifica, intaresc capilarele venoase, scad presiunea arteriala ridicata, cresc stabilitatea organismului in fata diverselor actiuni de natura negativa, mai ales fata de nivelul ridicat al radiatiilor din atmosfera.
Ca si celelalte fructe cu simburi, visina contine o glicozida (substanta de natura vegetala care are in natura ei hidrati de carbon) activa din punct de vedere biologic – amigdalina, si de aceea folosirea visinelor scade frecventa si micsoreaza forta acceselor de inima, ajuta la tratarea citorva boli ale stomacului si sistemului nervos.




Ananas uscat:



Se remarcă prin bogăţia de vitamine din grupul B, vitamina C, fibre, betacaroten, potasiu, fier, zinc, mangan, calciu, iod fiind scăzut în grăsimi şi colesterol.
Ananasul confiat are efect diuretic, ajutand în curele de slăbire. Are un conţinut bogat în bromelină, un amestec de enzime care accelerează metabolismul. Umple stomacul, dînd senzaţia de saţietate. În acelaşi timp, permite eliminarea rapidă din organism a anumitor produse nocive de metabolism printre care lipidele şi colesterolul.
Este recomandat persoanelor care ţin cură de slăbire, care au tendinţa de îngrăşare sau care au un stil de viaţă sedentar, inactiv.


Banana:

Banana conţine trei tipuri de zahăr natural - zaharoză, glucoză şi fructoză, combinate cu fibră, oferă o substanţială explozie de energie. Are un conţinut bogat de potasiu, fier, vitamina A, B, B6, B12 şi C, pe lângă acid folic, magneziu, calciu, zinc.
Oferă o gamă de gustări sănătoase, în comparaţie cu chipsurile de cartofi sau cartofi prajiti .
Banana este printre cele mai sănătoase fructe.

                                                 
Tapioca:

Nu multa lume stie ce este tapioca si cu siguranta mult mai putina si consuma acest aliment, folosit pe scara larga in alimentatie, in alte zone ale lumii.
Radacina acesteia este ramificata si bogata, in procesul de productie fiind procesata si transformata in faina, boabe sau fulgi de tapioca.
Tapioca se foloseste pe scara larga in alimentatie, la prepararea prajiturilor, budincilor, deserturilor, piftiilor. Arata ca faina obisnuita insa este putin mai galbena.
Iata care sunt proprietatile nutritive ale prafului sau perlelor de tapioca:
100 gr tapioca contin:
-351 calorii
-0 proteine
-0,2 gr lipide
-85, 4 glucide



Orez brun:


Este clar faptul ca orezul brun este net superior celui alb, cel din urma fiind doar o ramasita a celui brun, din punct de vedere nutritiv.
Orezul brun sau simplu are proprietati nutritive benefice organismului si poate face parte dintr-o dieta sanatoasa daca il gatim intr-un mod sanatos.
Caracteristicile benefice ale orezului decorticat sunt redate de proprietati precum acelea ca, la fiecare 100g, acesta contine 7g de proteine (de la 6,63% pana la 9,85%), 86,6g de glucide (in special amidon in proportie de 80%) si 0.8g de lipide. Glucidele sunt reprezentate de amidon (aflat intr-un procent mare in interiorul boabelor de cereale), de celuloza si hemiceluloza (aflate in straturile de invelis de unde sunt indepartate odata cu taratele). Orezul contine cea mai mare cantitate de amidon dintre toate cerealele.
Proteinele din orez contin aminoacizi esentiali (coem listina, metionina si triptofan) si toti cei 18 aminoacizi de care depinde metabolismul corect al omului. Proteinele din orez sunt superioare celor prezente in alte cereale. 




Orez salbatic sau indian:

Il numim “orez salbatic” sau “orez indian”, acest aliment nici macar nu este inrudit cu orezul, ci reprezinta semintele unei plante erbacee din America de Nord.  Iar cand vine vorba despre proprietati, acest orez salbatic este net superior orezului cu care suntem obisnuiti si pe care il consumam in mod frecvent.

Proprietati surprinzatoare:
- Orez salbatic – pentru o digestie mai buna:  sursa importanta de fibre, consumul frecvent de orez salbatic imbunatateste digestia, indeparteaza constipatia si scade riscul de afectiuni intestinale si cancer de colon. De asemenea, orezul salbatic nu contine gluten, fiind un aliment ideal pentru cei cu intoleranta la gluten sau boala celiaca;
- Orez salbatic – sursa minunata de antioxidanti: conform unui studiu al University of Manitoba, orezul salbatic contine o cantitate de antioxidanti mai mare de 30 de ori decat orezul clasic, ceea ce inseamna ca un consum regulat de orez salbatic ne intareste sistemul imunitar si ne apara de boli si infectii, dar si de cancer;
- Orez salbatic – excelent intr-o dieta: sarac in grasimi si calorii, dar bogat in proteine si fibre, orezul salbatic mentine senzatia de satietate pentru mai mult timp si scade pofta de dulciuri sau mancaruri bogate in grasimi, fiind un aliment excelent mai ales in perioada de post;
- Orez salbatic – hrana pentru creier: cu un continut de acid folic de 6 ori mai mare decat orezul brun, orezul salbatic ne imbunatateste capacitatea cognitiva si intareste sistemul nervos, iar continutul mare de Vitamina B combate depresiile, ne ofera o stare generala de bine si o doza mare de energie;
- Orez salbatic – sursa importanta de zinc: datorita cantitatii mari de zinc, consumul de orez salbatic ne ajuta sa depasim mai usor gripa si raceala, imbunatateste functionarea sistemului




Orez integral:

Este o sursă excelentă de carbohidraţi, ceea ce înseamnă si o sursă considerabilă de energie – carbohidraţii sunt descompuşi în glucoză, o mare parte fiind folosită ca energie. Mai mult, orezul contine o gamă importantă de nutrienti, inclusiv vitamina B si E, proteine si minerale – în special potasiu, care ajută organismul să elimine toxine. Prin urmare, acesta poate contribui semnificativ la aportul de vitamine si minerale al organismului. O portie medie de orez (50g) furnizează aproximativ 11% din necesarul zilnic estimat de proteine. Orezul este sănătos si prin ceea ce nu contine: grăsimi, colesterol sau sodiu, devenind un aliment excelent pentru a fi inclus într-o dietă echilibrată. De asemenea, faptul că nu contine gluten îl face o alegere potrivită pentru cei cu intolerantă la acest compus. Uleiul din orez, ce se găseste în coaja acestuia, se presupune că are proprietăti antioxidante, care ajută la reducerea nivelului colesterolului din sânge.
Acest tip de orez se bucură de o mare popularitate datorită faptului că, după preparare, boabele sale rămân separate, fiind renumit pentru aroma sa desăvârşită, dar mai ales pentru proprietăţile nutriţionale. Neîndepărtarea stratului nutritiv de la suprafaţa bobului îi conferă acestuia o textură caracteristică, având timpul de coacere cel mai mare si păstrând, în acelaşi timp, toate vitaminele şi substanţele nutritive aflate în coajă.
Este recomandat să înmuiati orezul timp de o oră înaintea pregătirii si să-l fierbeti apoi 20 de minute, folosind 2 ½ căni cu apă la 1 cană cu orez integral. Datorită acestor proprietăţi, orezul integral este potrivit pentru umpluturi, pilaf, salate.
Orez rosu:

Orezul ro­şu este rezultatul natural al com­binaţiei dintre orezul săl­ba­tic şi cel cultivat şi deţine pro­prie­tăţi nutritive excepţionale, fiind bogat în vitamina E şi an­tioxidanţi naturali.
Este un orez integral cu o coajă exterioară roşie şi are un gust de nucă şi o textură uşor elastică la mestecat.
Este un „antibiotic” efi­cient care poate fi utilizat cu suc­ces împotriva unor mic­ro­or­ga­nisme ca Streptococcus, Lis­te­ria, Staphylococcus, etc
Drojdia de orez roşu conţine in­gredientul activ cu numele de mo­nacolin K ce controlează ac­ţi­­unea unei enzime cheie din fi­cat responsabile pentru pro­du­ce­rea colesterolului şi se obţine prin fermentarea orezului roşu cu o ciupercă din Asia – Mo­nas­cus purpureus. În anumite zo­ne din China este folosit ca şi con­diment şi conservant. Con­su­mul acestui orez (ca supli­ment alimentar) în ţările din Asia este de 10-15 mg/zi, iar în ţările occidentale în doze de 1-3 g/zi. Este, dacă putem spune aşa, un aliment (sau supliment) pe placul inimii noastre.
Poa­te că suplimentul alimentar pe b­ază de orez roşu o să pară mul­tora scump, dar dacă, vreo­da­tă vă întâlniţi pe rafturile ma­­gazinelor cu punga de orez ro­şu (care nici ea nu e prea ief­ti­nă, dar măcar ştiţi ce mân­caţi) aprovizionaţi-vă şi o să aveţi o masă plină de culoare şi sa­voare. Poftă bună şi sănătate.
Proprietati: - nutritiv si energizant (prin continutul bogat de amidon) - acopera o mare parte din necesitatile energetice ale corpului Indicatii - uz intern: - crestere - subnutritie - in cazul efortuirlor fizice Indicatii - uz extern: - inmoaie pielea de pe calcaie, facand-o mai usor de inlaturat - curata pielea de impuritati.

Naut:

Nautul este inca un aliment minune din lunga lista a alimentelor intens recomandate pentru un stil de viata armonios, echilibrat si sanatos. Sa luam exemplu unei cani pline de boabe de naut, echivalentul a 150 de grame. Astfel, aceasta cantitate asigura cu 50% mai mult decat necesarul zilnic de molibden (minereu esential pentru sanatate) al organismului, 80% din cel de mangan, 70% din cel de acid folic, 50% din cel de fibre, 40% din cel de triptofan, 30% din cel de proteine. Cuprul, fosforul si fierul sunt alte elemente bogate din naut.
Ca majoritatea altor specii de boabe sau de fasole, si nautul scade colesterolul prin continutul de fibre, si impiedica acumularea de zahar in sange, fiind un aliment foarte util persoanelor care sufera de diabet sau de hipoglicemie.
Bolile de inima pot fi prevenite si riscurile scazute semnificativ in urma consumului de naut, a fost revelat in urma unui studiu facut in Statele Unite, pe un grup de persoane, timp de 20 de ani. O alta functie a organismului care se bucura de infuzia de naut este functia de scadere a colesterolului negativ, de tip LDL.
Fierul din boabele de naut produce energie, iar magneziul sporeste cantitatea de enzime care produc antioxidanti. Daca te gandesti cum sa renunti la carnea rosie (si te sfatuiesc sa faci cat de rapid acest pas), atunci poti suplini aportul de proteine pierdut cu ajutorul nautului.



Fasole alba:



Fasolea reprezinta una din cele mai delicioase si mai sanatoase legume. O dieta pe baza de mancaruri cu fasole nu numai ca aduce o multime de beneficii asupra starii de sanatate, dar s-a demonstrat ca aceasta are si proprietati longevive. Fasolea are avantajul de a fi absorbita lent in fluxul sanguin, oferind energie pe o durata mare de timp. Fibrele continute de fasole sunt extrem de importante pentru sanatatea tubului digestiv, pentru reducerea nivelului de colesterol si poate ajuta la reducerea riscului pentru anumite tipuri de cancer.
Un alt beneficiu al fasolei este acela ca poate fi pastrata o perioada relativ mare de timp. Daca este depozitata corespunzator, fasolea isi pastreaza calitatile timp de 6-12 luni. Se patsreaza etansata la loc racoros, uscat, insa nu la frigider. Cele mai bune boabe de fasole sunt cele de culoare inchisa, care contin proteine, fibre si antioxidanti.

Fasolea albă are aproape de două ori mai mult fier ca fasole neagră.

S-a constatat faptul ca o substanta din fasolea alba blocheaza fermentul alfa-amilaza, enzima ce descompune amidonul. Astfel spus, amidonul din fasole nu se va asimila de catre organism, prin urmare se pierde din greutate. Fasolea este un produs obligatoriu pentru diabetici, deoarece reduce nivelul de zahar din sange.
Un consum de fasole saptamanal poate reduce riscul de boli de inima, infarct, atac de cord.



Fasole neagra:

Fasolea neagră îşi ia culoarea închisă de la o substanţă numită antocianină, aceeaşi flavanoidă pe care o găsim şi în legume şi fructe considerate vedete în ceea ce priveşte beneficiile pentru sănătate: varza, afinele şi coacăzele. Dintre toate boabele pe care le consumă omul, fasolea neagră este cea mai bogată în antioxidanţi, au arătat testele făcute de specialişti. Antioxidanţii întârzie procesul de îmbătrânire, accelerează refacerea celulelor, ajută sistemul imunitar să lupte cu bolile şi asigură un ten frumos. Din păcate, puţină lume realizează puternicul potenţial al modestelor boabe de fasole neagră.
Fasolea neagră nu numai că are un conţinut redus de grăsimi, dar este chiar indicată în diete, datorită conţinutului său bogat în fibre.
Fasolea neagră conţine cantităţi importante de folaţi, dar şi de vitamina B6, ceea ce o face foarte importantă în special pentru femeile însărcinate. Deficienţa de acid folic la o gravidă poate duce la o dezvoltare anormală a creierului şi a coloanei vertebrale a fătului. De asemenea, o dietă bogată în folaţi ajută organismul să se protejeze de bolile cardiace.
Fasolea neagră este şi o sursă excelentă de magneziu, substanţă ce ajută la menţinerea unei tensiuni arteriale echilibrate, dar şi la stabilizarea fierului în organism, ceea ce asigură sănătatea globulelor roşii.
Glucidele continute de fasolea cu boabe rosii  fac parte din categoria zaharurilor “bune”, care nu influenteaza in mod negativ valorile glicemiei, asa cum se intampla in cazul altor alimente bogate in carbohidrati.
Fasolea boabe de culoare rosie este o sursa valoroasa de vitamine, cum sunt A, C, E, K, PP, vitaminele din complexul B si de minerale (potasiu, seleniu, calciu, fier).
Fasolea rosie contine fibre de cea mai buna calitate.
                                                  
Fasole mung:

Asemănătoare boabelor de mazăre, dar având o formă ovală, fasolea mung are învelişul verde intens şi miezul gălbui. Este mult mai dulce, fierbe mai uşor şi este mai săracă în oligozaharide, substanţe complexe responsabile de apariţia simptomelor de flatulenţă la celelalte soiuri de fasole.
Chinezii macină boabele şi obţin o făină din care se fabrică tăiţei. Amidonul extras din fasolea mung este materie primă pentru jeleuri. În China se pune mare preţ pe fasolea mung datorită consumului de muguri. Boabele mature, uscate germinează câte 4 ore pe zi la lumină şi restul în întuneric, până când cresc muguri lungi de 5 cm, plini de vitamine, minerale şi enzime, uşor de digerat în stare crudă sau uşor opăriţi. Boabele încolţite se adaugă în supe asezonate cu busuioc sau rozmarin, iar mugurii se consumă sub formă de salate, chiar şi de către copii.
Aşa cum noi apreciem floricelele de porumb ca gustare între mese, indienii consumă Dal moth: boabe de fasole mung rehidratate, scurse şi prăjite în baie de ulei, pentru 60-90 de secunde; conţinutul în grăsimi al boabelor ajunge la circa 20%. În bucătăria ayurvedică, fasolea mung este considerată un aliment aducător de echilibru. Şi medicina tradiţională chineză foloseşte pasta de fasole mung în aplicaţii contra acneei, iar hipertensivii sunt sfătuiţi să doarmă cu capul aşezat pe perne din coji de boabe mung.
Fasolea Pinto:

Fasolea Pinto poarta aceasta denumire din cauza petelor sale caracteristice. Desi este inrudita cu boabele de fasole obisnuita, fasolea Pinto are boabe cu un gust mai puternic. Acestea sunt originare din Mexic si sunt utilizate in multe din retetele bucatariei mexicane. Aceasta leguminoasa contine un numar mare de carbohidrati, dar si multe vitamine si minerale. Boabele Pinto sunt o sursa buna de fibre alimentare, care aduc o multime de beneficii sanatatii organismului nostru. Fibrele ajuta la protejarea impotriva tulburarilor digestive si a bolilor.
Intr-un studiu clinic privitor la dieta, s-a dovedit ca o alimentatie bogata in fasole Pinto poate ajuta pacientii cu diabet zaharat de tipurile 1 si 2, intrucat aceasta are capacitatea de a diminua aportul zilnic de insulina, necesar pentru pacientii care sufera de aceasta afectiune.

Cartofi:


Cartofii sunt de fapt tuberculii plantei cu acest nume, adica niste depozite subterane de substante nutritive menite sa asigure supravietuirea peste iarna a organismului vegetal. Din punct de vedere alimentar, cea mai importanta parte a tuberculului este miezul, care are culori de la alb la galben spre portocaliu, este foarte bogat in amidon si contine apa, oligoelemente (potasiu, magneziu, calciu) si vitamina C. Interesant este ca din punct de vedere terapeutic, cea mai importanta zona a cartofului este chiar coaja, adica partea care se arunca. Ea are culori de la brun pana la rosu, galben sau chiar violet inchis. Coaja cartofilor contine pigmenti (flavonoide) cu actiune antioxidanta si antitumorala, vitamine din complexul B, fibre alimentare, compusi fenolici cu efect de reglaj asupra activitatii cardiace.
Cartofii vor fi consumati cu prudenta, respectand ratia de hidrati de carbon recomandata de medic, in cazul persoanelor cu diabet.
Cartofii cu coloratie verde sunt extrem de toxici, continand glico-alcaloizi, dintre care cel mai cunoscut este solanina. Ei produc deranjamente intestinale, voma, dureri abdominale si de cap, probleme circulatorii sau respiratorii. Preferati cartofii romanesti, cumparati de la taranii nostri, care nu au folosit ingrasaminte chimice si pesticide. Un studiu facut la nivel mondial plaseaza cartofii obtinuti prin mijloace agricole moderne intr-un nedorit top al celor 12 cele mai poluate alimente din lume.
                                          
Mazare verde:

Mazarea verde este un adevarat depozit de nutrienti, continand 8 vitamine, 7 minerale, fibre si proteine. Iata cateva din beneficiile acesteia asupra organismului:
Intareste oasele
Mazarea verde contine nutrienti foarte importanti pentru mentinerea sanatatorii osoase. E o buna sursa de vitamina K pe care organismul nostru o descompune partial in K2, substanta de activeaza osteocalcina – o importanta proteina noncolagenica din os.

Beneficii asupra cordului
Pe langa afectarea oaselor, homocisteina contribuie la arteroscleroza prin abilitatea de a deteriora vasele sanguine. Prin urmare, acidul folic si vitamina B6 sprijina sanatatea cardiovasculara. Vitamina K este elementara pentru pastrarea unui abilitati sanatoase de coagulare a sangelui.

Energizarea organismului
Multitudinea de nutrienti din mazarea verde ajuta la energizarea organismului.Vitamina B1, vitamina B6, vitamina B2, Vitamina B3 sunt toate elementare pentru metabolizarea carbohidratilor, a proteinelor si a lipidelor. Fierul din mazare ajuta la o functionarea normala a celulelor din sange. Carentele de fier provoaca anemie, oboseala, sistem iminitar scazut si capacitati de invatare diminuate. Mazarea este, de asemenea, o buna sursa de vitamina C, substanta care protejeaza organismul de efectele daunatoare ale radicalilor liberi.
Alte beneficii ale mazarii:
* Prin continutul scazut de calorii, sunt o alegere buna pentru persoanele care incearca sa slabeasca.
* Fibrele din componenta mazarii o recomanda persoanelor care sufera de constipatie.
* Luteina din mazare protejeaza impotriva degenerarii maculare si a cataractei ce se instaleaza odata cu inaintarea in varsta.
* Mazarea verde incetineste procesul aparitiei glucozei in sange, pastrand astfel constant nivelul de energie necesar organismului.


Linte:

Lintea este foarte bogata in molibden, un metal care face parte din structura unor enzime folositoare organismului uman. Atat de bogata in molibden este lintea incat 100 de grame reprezinta tot necesarul zilnic al organismului pentru acest metal. Molibdenul arde grasimile sanguine, ajuta la formarea hemoglobinei sau imbunatateste metabolismul celular.
Dupa molibden, cea mai mare concentratie in linte este reprezentata de acidul folic si de fibre, doua elemente absolut vitale. Alti nutrienti importanti din alcatuirea unei boabe de linte sunt manganul, fierul, fosforul, proteinele, cuprul, potasiul, vitamina B1.
Beneficii:
-Ajuta la scaderea colesterolului si controleaza nivelul zaharului din sange; 
-Previne aparitia afectiunilor inimii;
-Sporeste nivelul de energie al organismului si creste rezistenta fizica la efort; 
-Este recomandata in tratamentul post-operatoriu (starile de convalescenta); 
-Este recomandata mamelor care alapteaza. 

Fie că vorbim de soiul verde sau roşu, lintea este un aliment complex din punct de vedere nutritiv, bogat în minerale precum potasiu, fosfor, fier, calciu şi zinc, vitaminele A, C, PP şi grupa B-urilor. De asemenea, conţine proteine şi fibre. 
Este un aliment foarte sanatos, bogat in proteine.
Este benefica in dieta pacientilor cu atrofie musculara, astenie, adinamie.
La fierbere isi pastreaza forma; ideala in salate, supe. Au un continut important in proteine de buna calitate si usor asimilabile, glucide, vitaminele B si E , fier, zinc, magneziu.
Daca le fierbem in oala sub presiune, timpul de preparare se reduce mult. Pentru a evita disconfortul digestiv, la fierbere putem adauga chimen, ghimbir, marar, dafin, alge marine

Lintea galbenă face parte din preparatele bucătăriei tradiţionale indiene.
Are gust dulceag, care amintește de nuci. Alături de soia, lintea este opțiunea alimentară preferată de vegetarieni și populațiile cu tradiție vegetariană. Datorită timpului de fierbere redus, lintea este o excelentă alternativă la fasole, în preparate pasate, în supă, în asociație cu orez, carne și legume.
Lintea este catalogată ca aliment de grad nutrițional A datorită conținutului ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor și proteină și conținutului extrem de scăzut de grăsimi. Lintea nu conține colesterol și aduce un aport caloric de cca 110-160 kcal/100g, în funcție de varietatea preparată și modul de preparare.


Fulgi de orz:

Bogat în proteine, vitamine, minerale și enzime, fulgii de orz sunt eficienți în funcționarea organismului fiind foarte digerabili, păstrând nealterate proprietățile terapeutice ale boabelor de orz.
Conţinutul orzului este un procent în celuloză de 8-15 % (­nedecorticat), amidon 60-70 %, proteine 11%, balast 10 %, lipide, vitamine (mai ales B) şi substanţe minerale, gluten.
Conțin o substanță care acționează ca un adevărat tonic pentru inimă. Pot fi preparați cu miere de albine și fructe.

                                                 

Fulgi de ovaz:

Fulgii de ovăz integrali se remarcă prin proteinele şi grăsimi­le de bună calitate. În 100 g fulgi integrali se găseşte o cantitate apreciabilă de 3,5% fibre alimentare si carbohidraţi – 66 g/100g. 
Acesti carbohidraţi se asimilează lent şi previn creşterea sau scăderea bruscă a glicemiei. Persoanele care mănâncă zilnic fulgi de ovăz la micul dejun au mult mai multă energie în timpul zilei decât cele care exclud cerealele de la masa de dimineaţă. Fulgii de ovăz integrali sunt cei mai hrănitori dintre toate cerealele, deoarece dau senzaţia de saţietate foarte rapid. 
Prin conţinutul de vitamine şi minerale, fulgii de ovăz sunt un bun tonic al sistemului nervos.



Grau:

Bogati în proteine, vitamine (B1.B2,B3), minerale si enzime, fulgii de grâu cu vitamine sunt eficienți în functionarea organismului fiind foarte digerabili.
Pentru cei foarte slabi sau fara pofta de mancare, exista mai multe retete foarte eficiente pe baza de fulgi de grau: se poate incerca un mic dejun cu apa calduta in care s-au amestecat  fulgi de grau, miere si nuci.
Un mic dejun pentru mai multa energie se poate obtine tot din fulgi de grau, amestecati cu lapte proaspat de migdale sau nuci si impreuna cu o banana mixata sau taiata feliute.


Secara:





Fulgii de secară pot să facă din micul dejun o sursă hrănitoare de fibre pentru întreaga zi, oferindu-ți imediat senzația de sațietate. Ei pot fi consumaţi ca atare sau pot fi combinaţi cu ceai,lapte de nuci, sucuri naturale de legume şi fructe proaspete sau fructe uscate, miere de albine.
Mai pot fi consumați și în salate, supe și alte preparate.
Secara este cunoscută ca fiind o sursă importantă a vitaminelor  A, B, E, K, P  şi mineralor  Mg, Ca, Fe, I.
Ca rezultat al acestor bogate vitamine și minerale, secara este un aliment energizant, nutritiv şi purificator, dar şi un foarte bun fluidifiant al sângelui.

Quinoa:

Quinoa (care se pronunta chinoa) este o cereala originara din America de Sud, intalnita tot mai des si care contine toti aminoacizii esentiali
In consecinta, este o proteina completa, dar este mai usor de digerat decat proteina din carne si are un continut infinit mai scazut de grasime decat cele mai multe tipuri de carne.Cu gust delicat si valori nutritionale deosebite, contine cei 8 aminoacizi esentiali si este o sursa de Ca, K, Zn, Fe, Mg si vitamine din complexul B. Inlocuieste orezul in preparate ca: pilaf, garnituri, umpluturi sau deserturi Isi mareste volumul de 4 ori. Nu contine gluten.
Considerat aliment de baza in civilizatia incasa, astazi se cunosc peste 1800 de varietati de quinoa.
Desi face parte din familia cerealelor, este de fapt o pseudo cereala intrucat se situeaza la interferenta dintre cereale si ierburi.
Denumita si “cereala care bate carnea” datorita nivelului proteic care il depaseste pe cel al multor tipuri de carne, aceasta proteina vegetala are exceptionalul merit ca nu produce colesterol sau rigidizarea arterelor.
Proprietatile semintelor comestibile de quinoa reduc cantitatea de grasimi din sange si previn formarea placilor de aterom, reducand riscul de atac de cord.
Contine de asemenea fibre si aproape toti aminoacizii esentiali cunoscuti, care se gasesc extrem de rar in proteina vegetala.
Boabele sunt bogate in vitaminele A, C, D, E, K si din grupa B urilor si sunt o buna sursa de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc.
Datorita tuturor acestor vitamine si minerale quinoa stimuleaza sistemul imunitar.

Ulei esential de brad:



Uleiul de brad este extras din Abies alba, din cetinile de brad rezultate din urma curatirii de crengi, in procesul exploatarii forestiere. Cetinile de brad (ramurile cu ace verzi) mai pot fi zdrobite sau sub forma de extract apos pentu uz extern.
UZ INTERN: T.B.C., pneumonie, gripa, guturai, sinuzita, boli ale sistemului nervos, scleroza in placi, nevralgii de drice natura, astenie generala, impotenta, frigiditate.
UZ EXTERN: scleroza in placi, T.B.C., pneumonie, sinuzita, guturai, gripa, slabiciune generala, oboseala, impotenta, frigiditate.
Proprietăţile terapeutice ale uleiului de brad sunt: efect antiseptic al cailor respiratorii, calmant, diureic usor, expectorant, revigorant, stimulent general, stimulent al secretiilor mucoaselor, antinevralgic, revulsiv usor, tonic.

Ulei esential de anason:

Proprietatile sale tonice si stimulente ale aparatului digestiv sunt utile in tratamentul indigestiei, balonarii, migrenelor, varsaturilor si ametelilor de cauze nervoase, colicilor abdominale, durerilor gastrice si constipatiei.
Are efect favorabil in tusea acuta productiva (umeda), in astmul bronsic si in bronsite fiind un bun expectorant.
Uleiul esential de anason are un efect tonic si stimulent asupra sistemului nervos central, fiind si analgezic si afrodiziac.
De asemenea, avand actiune estrogenica este recomandat in premenopauza, menopauza, dismenoree si lactatie insuficienta.

Proprietatile sale antiinflamatorii sunt utile in durerile musculare, osteoarticulare, lombare si in bolile reumatismale.
- contraindicatii
Nu se va administra sub nici o forma copiilor sub 3 ani, femeilor gravide (poate provoca varsaturi) si nici femeilor cu cancer de san sau cancer genital (fiind estrogenic).



Ulei de busuioc:


UZ INTERN: astenie nervoasa (surmenaj intelectual), spasme gastrice, digestii dificile, migrene, angoase, epilepsie, infectii ale tubului digestiv, tuse croniva, dereglari ale ciclului menstrual la femei (hipermenoree, amenoree, dismenoree), impotenta, sterilitate, paralizie, guta, ameteli, insomnie nervoasa
UZ EXTERN: migrene, stari astenice, timiditate, labilitate psihomen-tala, stari depresive (temporare sau cronice), pierderea mirosului, epilepsie (la debutul crizei se fac inhalatii dintr-o batista, in rest se fac aromatizari in scop profilactic),tuse convulsiva, ameteli

Proprietati terapeutice
Proprietatile terapeutice ale uleiului de busuioc sunt: afrodisiac, antiseptic general, antidepresiv, antigutos, antiseptic intestinal, antispasmodic, antitusiv, antiepileptic, anxiolitic, calmant, emenagog, stimulent general, stimulent cerebral, stimulent al digestiei, tonic.

Ulei de cedru:

Proprietatile terapeutice ale uleiului de cedru sunt: antidepresiv, afrodisiac, calmant, favorizeaza meditatia, previne caderea parului.
Uleiul de Cedru se numara printre primele uleiuri extrase in antichitate.
El era cunoscut de toate marile civilizatii antice, fiind folosit in medicina, cosmetica si parfumerie; egiptenii il foloseau si la imbalsamare (In Tibet el este folosit si in prezent atat in ritualurile religioase cat si in terapie.
Lemnul de Cedru este intens aromatic datorita continutului ridicat in ulei esential, care are proprietati insecticide si fungicide; el alunga furnicile, termitele, moliile si alte insecte daunatoare.Pentru aceasta el era folosit la constructii mari, precum templele.De exemplu, templul Imparatului Solomon din Ierusalim a fost construit din lemn de Cedru).
Uleiul de Cedru este tonifiant, linistitor - Este foarte util sub forma de masaj, bai, inhalatii sau candele in caz de tensiune nervoasa, anxietate cronica, depresie, oboseala.
Sub forma de inhalatii sau in candele are efecte benefice in tuse, bronsite si catar respirator.
Uleiul de Cedru are un efect tonic asupra rinichilor; de asemenea, datorita proprietatilor antiseptice si diuretice este util in cistite.In aceste situatii se fac bai sau masaj local.
Aplicarea uleiului de Cedru sub forma de comprese sau masaj, poate calma durerile in caz de reumatism sau artrita.

Ulei de cimbru:

UZ INTERN: apstenie fizica si psihica, angoase, neurastenie, deficiente nervoase -anemie (copii), hipotensiune, tuse convulsiva, afectiuni pulmonare (emfizeme, micoza, bronsita), tuberculoza, atonie digestiva (digestii lente), Infectii intestinale (tifoida) si urinare, fermentatii, gaze, afectiuni datorate racelilor (fn gripa, figuseala, dureri de sale, frisoane, angine este unul dintre cele mai bune remedii), boli infectioase, furunculoza, reumatism, Insomnii, tulburari circulatorii, intreruperea accidentala a ciclului menstrual, Mucoree, paraziti intestinali (ascaris, oxiuri, anchilos-tonee lente)

UZ EXTERN: dermatoze si furuncule, plagi, leucoree, ingrijirea dintilor si a gurii, oboseala generala (bai), reumatisme articulare si musculare, guta, arteitism, caderea parului, antiseptic cutanat, pediculoza, raie, o picatura de ulei de cimbru aplicata cu o seringa pe o masea dureroasa face sa dispara, cel putin temporar, durerea, in plus fiind si antiseptic
Proprietati terapeutice
Proprietatile terapeutile ale uleiului de cimbru sunt: afrodisiac, antiseptic general, antiseptic pulmonar, antiseptic genito-urinar, antiseptic intestinal, antispasmodic, aperitiv, balsamic, carminativ, diureic, emenagog, expectorant, hipertensiv, hipnotic usor, stimulator al leucocitozei in bolile infectioase, stimulent general, stimulent fizic (al vanitatii, al proceselor de crestere, implinire corporala), stimulent al inteligentei, stimulent psihic, stomahic, sudorific, tonic nervos utilizat pentru dinamizarea inteligentei, vermifug, antiputrid, antireumatic, bactericid, paraziticid.

Ulei de catina:

Catina este un produs natural care poate fi folosit cu succes intr-o varietate de scopuri, inclusiv ca remediu pentru mentinerea frumusetii, revitalizarea si hidratarea pielii, unghiilor si parului.

Beneficiile pentru sanatate obtinute in urma utilizarii uleiului de catina vor fi convingatoare pentru orice persoana care va alege sa se bucure de aceasta planta.
Un motiv pentru care oamenii agreaza si consuma catina este faptul ca aceasta contine acizi grasi omega 7, care stimuleaza functia celulara si mentin sanatatea celulelor. Ca urmare acestui fapt pielea, unghiile si parul unei persoane vor fi mai frumoase si mai sanatoase.

De asemenea, catina are un rol major in productia de colagen ce este foarte importanta pentru organism, deoarece pe masura ce o persoana imbatraneste, organismul produce din ce in ce mai putin colagen.

Cantitatea diminuata de colagen determina probleme ale pielii si aparitia ridurilor. Cu ajutorul uleiului de catina aceste inconveniente pot fi remediate fara sa fie nevoie sa se foloseasca alte tipuri de lotiuni sau creme.
Uleiul de catina este unul din cele mai eficiente produse naturale care poate fi folosit pentru mentinerea frumusetii. Acesta este bogat in acizi grasi omega, cu rol esential pentru o piele sanatoasa, unghii puternice, par lucios si neted.

Catina este folosita in scopuri terapeutice dar si estetice de mii de ani, iar in prezent calitatile ei au fost reconfirmate de cercetatori. Printre beneficiile de care se poate bucura orice persoana care utilizeaza uleiul de catina se enumera:
- piele neteda si hidratata
- un nivel mai ridicat de energie
- un sistem imunitar puternic
- mai putine riduri
- par bogat, lucios si revitalizat (fara aspect de par fragil sau deteriorat).

Ulei de citronella:

Uleiul esential de citronella se foloseste in industria parfumurilor a sapunurilor si cosmeticelor putand insa fi folosit in felinare si lumanari carora li se da foc in gradina pentru a elimina in special tantarii.

Ulei de coriandru:

UZ INTERN: boli de natura virala, inapetenta, indigestie, dispepsie nervoasa, spasme gastrice, amelteli, aerofagie, palpitatii, paraziti intestinali, cicluri menstruale dificile, spasme, oboseala nervoasa

UZ EXTERN: dureri reumatice, timiditate, inhibitii, frigiditate, gripa, guturai, rinita cronica, sinuzita

Proprietati terapeutice
Proprietatile terapeutice ale uleiului de coriandru sunt: aperitiv, afrodisiac, antiseptic, antispasmodic, anxiolitic, ajuta memoria, carminativ, diureic, excitant, paraziticid, reguleaza ciclul menstrual, stimulent, stomahic, tonic general, tonic masculin, vermifug, antimigrenos, calmant, excitant, stimulent al inteligentei.

Ulei de eucalipt:

UZ INTERN: afectiuni ale cailor resoiratorii (bronsite acute si cronice, gripa, tuberculoza pulmonara, cangrena pulmonara, astm, tuse), afectiuni ale cailor urinare: diferite infecfti, colibaciloze, diabet, anumite afectiuni cu manifestari febrile (malarie, tifos, scarlatina, holera), reumatisme, nevralgii, paraziji intestinali (ascaris, oxiuri, migrene),astenie

UZ EXTERN: plagi, arsuri (in pansamente, favorizeaza formarea mugurilor de vindecare), afectiuni pulmonare, gripa, sinuzite, pediculoze, astenie

Proprietati terapeutice
Proprietatile terapeutice ale uleiului de eucalipt sunt: antireumatic, antiseptic general, antiseptic al cailor respiratorii, antiseptic al cailor urinare, balsamic (calmant al tusei, fluidifiant al expectoratiilor), febrifug, hipoglicemiant, stimulator, vermifug, bactericid (pulverizarea unei emulstii de 2% esenta de eucalipt ucide 70% din stafilococii din mediul ambiant), cicatrizant, indeparteaza tantarii, paraziticid, preventic pentru afectiunile contagioase si pulmonare.

Ulei de fenicol:

UZ INTERN: dispepsii nervoase, meteorism, aerofagie, varsaturi nervoase, migrene si ameteli datorate digestiei, menstrutii dureroase, 

UZ EXTERN: abcese dentare, gripa, guturai, varsaturi pe substrat nervos, migrene (folosit in doze mai mici, de obicei),

Proprietati terapeutice
Proprietatile terapeutice ale uleiului de fenicol sunt: afrodisiac, anticolitic, antispastic, carminativ, fluidifiant al secretiilor bronhice, laxativ, sedativ, stimulator general, stimulator respirator, stimulator digestiv, stimulator cardiac, stimulator al secretiei lactate, stomahic, antiseptic al cavitatii bucale, antigripal.

Ulei de ienupar:

UZ INTERN: lascitudine generala sau organica (digestii lente, acumulari de gaze in intestin), drofilaxia bolilor contagioase, afectiuni ale cailor urinare (rinichi, vezzica), blenoragie, cistite (nu se recomanda in cazul |nflamarii acute a rinichilor), albuminurie, hldropizie, ciroza, fermenta|ii intestinale, litiaza urinara, arteroscleroza, guta, reumatism, artitrism, diabet, menstuatii dureroase, leucoree
UZ EXTERN: reumatism, sinuzita, depresii, stari de anxietate, sechele ale paraliziilor, eczema persistenta, acnee, plagi, plagi atone, ulceratii, dermatoze, nevralgii dentare, dezinfectia spatiilor
Proprietati terapeutice
Proprietatile terapeutice ale uleiului de ienupar sunt: antiseptic general, antiseptic pulmonar, antiseptic digestiv, antiseptic urinar, antiseptic sanguin, depurativ, diureic, amtireumatic, antidiabetic, emenagog, favorizeaza eliminarea acidului uric si a toxinelor, soporific, stimulent al secretiilor, stomahic, sudorific, tonic al functiilor viscerale, tonic al sistemului nervos, tonic al tubului digestiv, cicatrizant, calmant, confera echilibru psihic si mental, depurativ, paraziticid, stimulent al vitalitatii.

Ulei esential de lamaie:

UZ INTERN: infectii (pulmonare, intestinale), boli infectioase (stimuleaza "leucocitoza curativa"), paludism, stari febrile, prevenirea epidemiilor, astenie, inapetenta, ascita, reumatism, artritism, guta, litiaza urinara si biliara, dispepsie, aerofagie, scorbut, arteroscleroza, varice, flebite, fragilitate capilara, obezitate, hipertensiune, tuberculoza pulmonara si osoasa, icter, varsaturi, insuficienta hepatica si pancreatica, congestie hepatica, hemofilie, hemoragii (epistaxis, gasroragii, enteroragii, hematurie), meteorism, dizenterie, diaree, febra tifoida, paraziti intestinali (oxiuri), astm, bronsita, gripa, sifilis, blenoragie, senilitate, cefalee
UZ EXTERN: guturaiuri, sinuzite, angine, otite, hemoragii nazale, stomatite, glosite, afte, sifilide bucale, blefarita, eruptii, furuncule, pecingini, migrene, negi, herpesuri, degeraturi, plagi infectioase putride, piscaturi de insecte, intretinerea pielii si ingrijirea frumusetii, seboreea fetei, pistrui, chelbe, raie
Prorpietati terapeutice
Proprietatile terapeutice ale uleiului de lamaie sunt: activator al leucocitozei (al globulelor albe in apararea organismului), antianemic, antipruriginos, antireumatic, antiseptic general, antiscorbutic, antisclerotic, antiveninos, antitoxic, carminativ, depurativ, febrifug, fluidifiant sanguin, hemostatic, previne aparitia senilitatii, reglator al tensiunii, stimuleaza secretiile gastro-hepatice, stimuleaza secretiile pancreatice, tonic al sistemului nervos si al celui simpatic, vermifug, bactericid, citofilactic (intretine pielea).

Ulei esential de lavanda

UZ INTERN: iritabilitate, spasme, insomnii, febre eruptive, boli infectioase, melancolie, neurastenie, afectiuni ale cailor respiratorii (astm, tuse convulsiva, gripa, bronsita, tuberculoza), oligurii, debilitate infantila, migrene, ameteli, isterie, sechele ale paraliziei, hipertensiune, afectiuni pulmonare, boli psihice
UZ EXTERN: plagi de orice natura (simple, atone, ulceratii ale gambelor, cangrenoase, sifilitice, sancre, fistule anale), eczeme cronice perineaie, perineale, leucoree, arsuri, afectiuni pulmonare, acnee, cuperoza, intepaturi de insecte, pediculoza, raie, caderea parului
Proprietati terapeutice
Proprietatile terapeutice ale uleiului de lavanda sunt: antidepresiv, antiseptic general, antiseptic pulmonar, antimigrenos, anireumatic, antispasmodic, analgezic, anticonvulsiv, bactericid, antireumatic, decongestiv, calmant al iritabilitatii cerebro-spinale, carminativ, diureic, emenagog, hipotensor, mareste secretia gastrica si peristaltismul intestinal, sudorific, tonic, tonic cardiac, vermifug, calmant (unul dintre cele mai eficiente, valabil si in cazul nevrozelor, psihozelor, depresiilor, etc), hipnotic usor, insecticid, paraziticid, fluidifiant al secretiilor bronhice, reglator nervos.

Ulei esential de marar:

UZ INTERN: inapetenta, atonie a cailor digestive, dingestii lente, aerofagie, oligurie si litiaza urinara, guta, menstruatie dificila, menstruatie supraabunaenta sau insuficienta, afectiuni pulmonare, gripa (profilaxie), dureri gastrice, varsaturi nervoase, lactatie insuficienta, paraziti intestinali
UZ EXTERN: infundarea sanilor, echimoze, tumori, surditate, ingrijirea gingiilor
Proprietati terapeutice
Proprietatile terapeutice ale uleiului de marar sunt: anticolitic, antihemoroidal, antiseptic, antispasmodic, antitumoral, aperitiv, carminativ, digestiv, diureic, emenagog, expectorant, galagtogog, hipnotic, vermifug, regenerativ al pielii.

Ulei esential de roinita:

Proprietatile terapeutice ale uleiului de melisa sunt: calmant, reconfortant, sedativ, fortifiant, euforizant, bactericid, antialergic. 

Ulei esential de menta:

Uleiul de menta este extras din Mentha piperita din familia Labiatae şi este, de asemenea, cunoscut sub numele de mentă brandy si menta balsam.
Proprietăţile uleiului.
Uleiului de menta are un proaspăt miros mentolat, este limpede colorat până la galben pal, şi apoas în viscozitate.
Extracţie
Ulei de menta este extras din plante întregi chiar înainte de înflorire. Uleiul se extrage prin distilare cu abur, din planta proaspata sau uscate parţial avand randamentul de 0,1 - 1,5%.
Compozitia chimica
Componentele chimice de ulei de mentă sunt mentol, menthone, 1,8-Cineol, acetat de metil, methofuran, isomenthone, limonen, b-pinen, un-pinen, germacrene-d, trans-sabinene hidrat şi pulegonă.

Ulei de oregano:

Uleiul volatil al acestui condiment contine substante care inhiba dezvoltarea bacteriilor. Rezultatele au aratat ca oregano este mai eficient impotriva giardiei decat medicamentul prescris. Uleiul de oragno este un produs naturist recomandat in cazul bronsitelor medii insotite de tuse ocazionala, pentru a restabili fluxul pulmonar. Uleiul volatil esential de oregano prezinta proprietati antiseptice pulmonare, mucolitice si expectorante si ajuta la eliminarea impuritatilor branhiale datorita principiilor active existente in componenta sa. Uleiul de oregano are un potential crescut al activitatii antioxidante , prevenind degradarea celulelor din corp prin oxidare. Aceasta calitate se datoreaza continutului in fitonutrienti.oregano este una dintre plantele cele mai bogate in antioxidanti, contine de 42 de ori mai multi antioxidanti decat marul.Utilizare externa Uleiul de oregano ar trebui sa fie aplicat direct pe zona afectata de 1-2 ori pe zi, sau mai mult, daca este necesar. In caz de reactii adverse (mancarime, etc), va rugam sa opriti utilizare. Pe piele: Pentru a trata micile intepaturi de insecte, rani sau furunguri, se freaca cu cateva picaturi de ulei de oregano zona afectata. 

Ulei de pin:

UZ INTERN: in toate afectiunile cailor respiratorii, bronsite, traheite, pneumonle, TBC, astm, gripa (raceli), afectiuni urinare (pielite, cistite, prostatite inferioare), infectii, in general, litiaza biliara, slabiciune, rahitism, gastralgii, dureri intestinale
UZ EXTERN: afectiuni ale cailor respiratorii in general, afectiuni pulmonare, gripa, sinuzita, rinita, rinita cronica, astm, hiperhidroza plantara, reumatism, guta, frigiditate, impotenta, timiditate excesiva, anxietate
Proprietati terapeutice
Proprietatile terapeutice ale uleiului de pin sunt: antigripal, antilitiazic, antiinflamator urinar, antiseptic al cailor urinare, antiseptic puternic al cailor respiratorii, antiseptic hepatic, antitusiv, bacteriostatic, bronhodilator, calmant, stimulent al corticosuprarenalelor, tonic general, tonic al sistemului nervos, afrodisiac, antiasmatic, anxiolitic, calmant, elimina stressurile/inhibitiile, rubefiant.

Ulei de portocala:

UZ INTERN: tromboflebita, arteroscleroza, obezitate, diaree cronica, digestie dificila, oboseala, insomnie, contractu, spasme musculare, suprasolicitare nervoasa, spame cardiace
UZ EXTERN: insomnie, iritabilitate, tensiune nervosa, stress, stari de disconfort psihic, frigiditate, agitatie psihomotorie
Proprietati terapeutice
Proprietatile terapeutice ale uleiului de portocala sunt: antihemoragic, antiinfectioas, antispastic, calmant, coleretic, colagog, digestiv, diminueaza amplitudinea contractiilor cardiace, febrifug, fluidifica sangele, hipnotic usor, micsoreaza sensibilitatea centrilor sinaptici, reconfortant, spasmolitic.

Ulei de rozmarin:

Proprietatile terapeutice ale uleiului de rozmarin sunt: stimulant, purificator, revigorant, expectorant, antioxidant, antispastic, astringent, cicatrizant, digestiv, fungicid, sudorific, reconstructiv, digestiv, diminueaza amplitudinea contractiilor cardiace, tonic muscular, tonic al sistemului nervos. 

Ulei de salvie:

UZ INTERN: ciclu dificil, cu sangerari abundente, dureri abdominale, retentie de apa in tesuturi, balonari, dureri de cap, nervozitate, astm

UZ EXTERN: faringita (gargara cu infuzia), gingivita (clatirea gurii cu infuzie), rani (comprese cu infuzie), tratarea tenului gras, seboreic (comprese cu infuzie/tinctura), leucoree, spalaturi cu infuzie sau tinctura diluata

Proprietati terapeutice
Proprietatile terapeutice ale uleiului de salvie sunt: antiseptic, antileucoreic, astringent, antiinfectios, regleaza activitatea glandelor endocrine, mareste rezistenta organismului, reglator al poftei de mancare, reduce durerile si sangerarile menstruale, calmant, diureic, cicatrizant, diaforetic, hipertensiv usor, tonic digestiv, scade secretia lactata, racoritor.

Ulei de scortisoara:

Uleiul de scortisoara este un ulei puternic si are o aroma picanta. Acesta este foarte util pentru persoanele care se simt obosite sau slabite. Stimuleaza atat mintea cat si corpul si este eficient in tratarea problemelor legate de stres.

In scop terapeutic, uleiul de scortisoara ajuta la ameliorarea spasmelor digestive si lupta impotriva constipatiei si a diareei. De asemenea stimuleaza circulatia, in special la extremitati. Este excelent pentru inmiresmarea camerei, creand o atmosfera revigoranta. Puternicile proprietati antiseptice ale scortisoarei protejeaza impotriva infectiilor si al bolilor. 

Uleiul de scortisoara contine eugenol in cantitate mare, iar acesta ii ofera puteri antiseptice. Eugenolul este responsabil si pentru efectele benefice pe care le are asupra sistemului imunitar. 

Ulei esential de tea tree:

Uleiul esential de tea tree nu ar trebui sa lipseasca din niciun camin. Multiutil in tot felul de infectii virale, bacteriene sau fungice. Uleiul esential de tea tree este folosit cu succes ca antiseptic, impotriva infectiilor bacteriene ale pielii, de asemenea in curatarea si dezinfectarea taieturilor si a unor rani superficiale. Nu este toxic si are o gama larga de indicatii, la fel ca si lavanda. Este unul dintre cele mai neiritante uleiuri antiseptice. Uleiul de tea tree poate fi aplicat, moderat, inclusiv la copii mici. Va rugam sa retineti ca este un ulei  puternic, iar aplicat in doze mari poate crea probleme. 

Ulei esential de Ylang-Ylang:

Proprietatile terapeutice ale uleiului de Ylang-Ylang sunt: afrodisiac, calmant, euforizant, antidepresiv, antiinfectios, antiseboreic, antiseptic, hipotensiv, stimulent al sistemului nervos, combate depresia, tonic digestiv, tonic psihic (ajuta in probleme emotionale in legatura cu autostima). 

Ulei esential de lemongrass:

Uleiul esential de lemongrass aduce beneficii ca toner al pielii si muschilor, revitalizeaza corpul si mintea, ajuta la infectii cutanate, este bun deodorant si un parfumant placut, proaspat.
Planta este folosita in diverse zone ca si condiment, planta medicinala, dar si pentru proprietatile sale de parfumare si de respingere a insectelor. 

Ulei esential de patchouli:

Uleiul esenţial de patchouli este regenerant şi revitalizant cutanat, cicatrizant, circulator, cu multiple beneficii pentru piele. Este tonic, afrodisiac, un ingredient parfumant celebru al compoziţiilor cosmetice şi parfumurilor cu note pământii încântătoare. 

Ulei de tuia:

Acest ulei se obtine prin distilarea cu aburi a frunzelor, ramurilor tinere si a scoartei de tuia. Are urmatoarele indicatii: antiinflamator, antiseptic, antiviral. Improspateaza, tonifica pielea, indeparteaza urmele de oboseala. Recomandat pielii ofilite si imbatranite, confera prospetime si fermitate. Utilizat in acnee, diverse mancarimi, edeme, dermatita alergica, diverse leziuni, crapaturi ale pielii, psoriazis, varice. Eficient in celulita si vergeturi, eczeme, negi, bataturi. Impiedica caderea firelor de par, recomandat parului gras. Aromoterapie: calmeaza, echilibreaza starea emotionala, mareste puterea de concentrare. Dezodorizant natural. 

Ulei de migdale:

Uleiul de migdale este azi unul din cele mai populare uleiuri vegetale, emolient natural recomandat pentru orice tip de piele. Este bogat in vitamine, minerale si acizi grasi importanti. Reduce ridurile, inmoaie zonele uscate, relaxeaza, revigoreaza si hraneste pielea. Proprietatile sale de tonifiere si anti-imbatranire il fac ideal ca ulei de masaj pentru fata si corp. Este un ulei usor ce nu se absoarbe imediat in piele, insa nici nu o lasa grasa.
Uleiul de migdale imbunatateste gustul mancarurilor si poate fi folosit inclusiv pentru salate, cereale si sandwichuri. Pe langa faptul ca sunt foarte nutritive, migdalele au multiple intrebuintari in industria cosmetica.  Consumat în salate, el are rolul de a reduce colesterolul şi de a hrăni creierul.
Se foloseste si oral, în cazuri de palpitatii, câte 6-7 picături, de 3 ori pe zi (uneori si câte 1 lingurita). Uleiul de migdale da rezultate bune si in tratarea durerilor de urechi. Se recomanda picurarea de ulei cald de migdale in ureche, de mai multe ori pe zi. Cand se pun picaturi, trebuie sa stai culcata un timp pe urechea sanatoasa, astfel incat uleiul sa-si poata face efectul.

Ulei de masline presat la rece:

Uleiul de masline  presat la rece, contine vitamina E. Culoarea nu dovedeste intotdeauna calitatea uleiului. Nuanta unui ulei bun de masline poate sa varieze de la verde(daca are clorofila ca element principal) pana la galben auriu (daca are caroten). Uleiul de masline, consumat regulat, reduce riscul imbolnavirilor de inima, reechilibreaza colesterolul si scade tensiunea hipertensivilor.
Consumul de grasimi si uleiuri ar trebui sa constituie maximum 33% din necesarul zilnic de nutrienti – 95 de grame pentru barbati, adica sapte lingurite si 70 de grame pentru femei, adica cinci lingurite.

Beneficii:
- reface hidratarea si elasticitatea deoarece este bogat in vitamina E si antioxidanti puternici cu o mare putere de vindecare si mentinere
- foarte eficient pentru combaterea matretii
- se foloseste pentru tratarea pielii uscate, mentinandu-i hidratarea, calmand-o si absorbindu-se ca sa hraneasca pielea sub suprafata
- are efecte terapeutice recunoscute pentru cei care sufera de alergii, eczeme si alte probleme ale pielii
- are efect de tratament asupra parului afectat de utilizarea a prea multor cosmetice cu componente chimice
- ajuta la incetinirea procesului de imbatranire a corpului
- are efecte antiinflamatorii daca este consumat.

Ulei de nuca:

Uleiul de nuca este un ulei consistent, cu un gust si un miros deosebit de placute. Datorita constituentilor sai are proprietati tonice. Desi rincezeste usor si trebuie pastrat la intuneric si racoare, acest ulei are efecte benefice in multe afectiuni.
Cu un continut foarte bogat de acizi grasi polinesaturati (73-84%)  acid linoleic, linolenic, oleic si putini acizi grasi saturati (palmitic si stearic), uleiul de nuca se situeaza pe primul loc intre uleiurile nesaturate, inaintea uleiului de soia (50-60%) si a celui de pormb (40-50%), pentru proprietatile sale anticolesterolice.
De uleiul de nuca ar putea profita toti cei care sufera de hipercolesterolemie si sint predispusi la arteroscleroza. Datorita continutului bogat in acizi grasi polinesaturati sau esentiali este indicat in curele de protectie a aparatului cardiovascular, precum si in dieta persoanelor cu activitati intelectuale si fizice intense.
Doza de consum curent oscileaza intre 20 si 40 g pe zi, in functe de necesarul de lipide.
Uleiul de nuca devanseaza considerabil, in ce priveste efectul asupra sanatatii noastre, uleiul de soia, de floarea-soarelui si de porumb. In urma unei analize comparative intre uleiul de nuca presat la rece si uleiul de masline presat la rece, a rezultat ca uleiul de nuca are un continut  in acizi grasi omega 3 de peste 21 de ori mai mare decit uleiul de masline si ca nivelul acizilor grasi omega 6 este 5 ori mai mare in cazul uleiului de nuca fata de cel din uleiul de masline.
Datorita continutului  in acizi grasi - polinesaturati omega-3 si omega-6 din uleiul de nuca presat la rece sint reglate functiile organismului, cum ar fi cele cardio-vasculare, reproducatoare, imunitare si ale sistemului nervos.
In hipercolesterolemie - este indicata o cura cu durata de 8-10 zile pe luna cu doua linguri administrate dimineata pe nemincate.

Ulei de borago:

Borago sau Limba mielului este o planta aromatica ce are originile in Asia mica (Siria), raspandita recent in toata Europa si Africa de Nord. Este o planta erbacee anuala sau bianuala, cu o tulpina robusta, suculenta, acoperita cu perisori albi, ajunge pana la inaltimea de 1 metru. Este usor de recunoscut dupa florile ei mici stelate de un albastru intens. Florile produc numeroase seminte, motiv pentru care continua sa creasca si sa se raspandeasca in locul in care a fost semanata planta. Din semintele minuscule ale plantei se obtine prin presarare uleuil pur pretios. Uleiul din seminte de limba mielului are cea mai mare concentratie de acid gamma linoleic gasita in mod natural in plante, acid care ajuga la reglarea functiilor vitale, si aduce multe beneficii la nivelul pielii. 
Uleiul de borago are o ridicată concentraţie de acid gamma linolenic (GLA) care ajută la reglarea funcţiilor vitale cutanate şi aduce o serie de beneficii la nivelul pielii. 
Utilizare::
-se poate utiliza ca atare, nediluat, pentru scop terapeutic
-ca ingredient inclus in diverse compozitii cosmetice in concentratie de 5-90%
-ca ingredient in creme sau lotiuni, in procent de 10-30%
-in unguente pentru tratarea vergeturilor, in concentratie de 20-30%
-in masti de ten in proportii dorite sau conform retetei
-pentru masaj facial poate fi aplicat simplu sau combinat cu alte uleiuri esentiale, vegetale pentru a reda tonusul si frumusetea pielii 

Ulei de samburi de caise:

Caisul este un pom fructifer foarte cunoscut si raspandit in intreaga lume. Florile rozalii incanta primavara cu mirosul lor imbietor. Uleiul extras are consistenta usoara, similar cu uleiul de migdale ca proprietati, si este un ingredient universal ideal a fi inclus in cele mai multe tipuri de produse cosmetice. Nu lasa urme grase, este absorbit complet de piele, nu lasa tenul lucios.
Ingrediente : ulei din samburi de caise (prunus armeniaca oil) organic. Componenti principali: vitamina A, B1, B2, B6, B17 si E. Este scazut in grasimi saturate, contine aproximativ 65% acid oleic (omega-9), 28% acid linoleic (omega-6) 
Metoda de obtinere: prin presare la rece a samburilor din fructele coapte 
Aspectul: lichid clar galbui, vascozitate redusa, miros usor caracteristic
Utilizare :
- aplicat pe piele ca atare, nediluat
- ca ingredient inclus in compozitii cosmetice pentru uleiuri faciale, masaj si gomaj facial, peeling facial, in concentratie de 20-70%
- ca ingredient in lotiunile calmante si emoilente pentru ten si pielea sensibila, inclusiv la bebelusi si copii, in concentratie de 20-90%
- ca ingredient in prepararea cremelor, lotiunilor, unguentelor si uleiurilor de masaj impreuna cu alte ingrediente cosmetice selectate in functie de specificul fiecaruia, uleiul de caise fiind un ulei bun pentru orice tip de piele.

Ulei de rosa mosqueta:

Rosa Mosqueta este un arbust salbatic ce apartine familiei rosaceelor, fiind extrem de asemanator cu macesul. Creste in Anzi, Chile si Brazilia. Este considerat un ulei "ulei" uscat intrucat se absoarbe rapid in piele si nu lasa urme grase. Acest ulei este recunoscut pe scara larga datorita capacitatii de ameliorare si reparare a cicatricilor provenite din orice sursa. Aplicarea continua a acestui ulei pe tenul dvs. stimuleaza procesul natural de regenerare a pielii.
Sinonime: rosa moschata, rosehip oil, rosa affinis rubiginosa, ulei de macese
Ingrediente: ulei de trandafir salbatic (rosa mosqueta seed oil) organic
 Metoda de obtinere: prin presare la rece din semintele fructului
Tara de provenienta: Brazilia
Aspectul: lichid clar, culoare de chihlimbar, vascozitate medie, miros fin caracetristic 
Componenti principali: acizi grasi esentiali: oleic, linoleic, linolenic, omega-7, retinol, vitamina E, vitamina K, squalane
UTILIZARE:
aplicat pe piele ca atare, nediluat, pentru absorbtie este bine ca tenul sa fie proaspat igien
ca ingredient inclus in compozitii cosmetice destinate ingrijirii tenului de orice tip, in concentratie de 5-90%
incorporat intr-o crema, lotiune, ulei facial, sau de ulei de masaj facial, alaturi de diverse ingrediente cosmetice specifice
ca ingredient in masti cosmetice de intinerire sau regenerare, stimulare si elasticizare a pielii

Ulei de avocado:

Uleiul de avocado este un ulei mono-saturat, de culoare verde-masliniu, cu  o textura densa si o aroma dulce, ca de nuca.
O sursa bogata de vitamina A si D, uleiul de avocado este usor absorbit de piele si hidrateaza in profunzime, ceea ce il recomanda ca un ingredient de baza in produsele pentru ingrijirea pielii mature sau uscate.
Uleiul de avocado este bogat in sterolini (denumiti steroizi ai plantelor), substante reputate pentru efectul lor de a atenua petele produse de varsta sau de expunerea la soare, cicatricile. Uleiul de avocado mareste in mod seminificativ si superior altor uleiuri vegetale productia de colagen din piele, care dupa cum stim, se diminueaza in cantitate odata cu varsta, ducand la imbatranirea pielii si aparitia ridurilor. Nu este de mirare ca uleiul de avocado este folosit pentru a contracara efectele imbatranirii, direct aplicat pe piele sau inclus in produsele anti-ageing.
Folosirea uleiului de avocado pentru par  poate aduce multiple beneficii. Este unul dintre cele mai bune uleiuri care pot fi folosite pentru hranirea, dar mai ales pentru stimularea cresterea parului.
Uleiul de avocado contine o cantitate mare de nutrienti necesari: proteine, vitamina A, D, E, B6, magneziu, cupru, fier, acid folic si amino-acizi, fiecare dintre acestia cu un rol esential in cresterea si hranirea firului de par. Adaugand la acestea continutul de lecitina care il face sa penetreze usor, precum si ecranul UV pe care il ofera, uleiul de avocado se dovedeste a fi un favorit al industriei cosmetice cand vine vorba de produse pentru ingrijirea si tratarea parului.

Ulei de neem:

Neem a fost folosit în India începând cu anul 2000 î.Hr şi este menţionat în textele antice ca fiind ''tămăduitorul tuturor bolilor''. Chiar şi azi, Neem este considerat a fi o plantă cheie în medicina ayurvedică. 
De remarcat este faptul că uleiul de Neem este inofensiv pentru mamifere, substanţele conţinute acţionează numai asupra sistemului hormonal al insectelor, fiind util contra a peste 200 de dăunători.
Uleiul de Neem este excepţional de bogat dar are un miros greu. Pentru cine nu suportă mirosul, acesta va trebui în consecinţă combinat cu alte uleiuri vegetale şi/sau uleiuri esenţiale de citrice sau mentă. Vă recomandăm experimentarea compoziţiilor în loturi mici cu acest ulei, pentru a vedea dacă este tolerat.
Componenti principali: azadirachtin, salannin, salannol, meliantriol, nimbin, azadirachtol, tocopherol, vepinin. 
La temperatura camerei este vascos, cu aglomerari si usoare sedimente, miros puternic relativ respingator, culoare brun-verzuie. La o usoara incalzire uleiul devine clar. 

Ulei de rodie:

Uleiul din seminte de rodie este extrem de bogat si hranitor, remarcandu-se prin beneficiile sale cosmetice si terapeutice.
Proprietati: antioxidant; hidratant in profunzime; echilibrant; restructurant; tonifiant; reface elasticitatea pielii.
Proprietati:
-antioxidant 
-hidratant în profunzime 
-echilibrant 
-restructurant 
-tonifiant 
-reface elasticitatea pielii 
 Recomandari:
- prevenirea imbatranirii pielii
- protejarea si hidratarea pielii uscate, mature sau iritate
- calmarea pielii afectate de factori externi
- ingrijirea pielii dispuse la iritatii
- ingrijirea pielii din zona ochilor
- regenerarea epidermei
- fermitatea si densitatea pielii
- eczeme si alte probleme de piele
- pielea uscata, crapata, matura, iritata
Mod de utilizare: inclus in compozitii cosmetice in concentratie de 5-10%.

Ulei de jojoba:

Uleiul de jojoba bio controleaza secretia de sebum la nivelul pielii si scalpului. Se absoarbe rapid si se potriveste pentru orice tip de piele. Bun ca baza pentru machiaj, ulei de cuticule, demachiant.
Utilizarea uleiului de jojoba:
- aplicat pe piele ca atare, nediluat, pentru demachiere sau ingijire, inclusiv dupa epilare sau barbierit;
- poate fi utilizat nediluat sau ca ingredient intr-o compozitie bifazica pentru demachiant de ochi;
- nediluat sau combinat cu uleiuri specifice pentru ingrijirea unghiilor si cuticulelor;
- ca atare aplicat pe par sau ca ingredient in masti de par, alaturi de uleiul de ricin si alte uleiuri esentiale specifice;
- ca ingredient inclus in compozitii cosmetice dedicate ingijirii tenului gras sau uscat pentru echilibrare;
- inclus in compozitii pentru prevenirea imbatranirii pielii, elasticizare si emoliere;
- ca ingredient in formularea lotiunilor de ingrijire cotidiana a tenului mixt si gras;
- ideal ca baza de masaj alaturi de esentiale specifice;
- ca ingredient in masti capilare pentru parul gras sau parul uscat, dar cu scalpul gras.
 Proprietatile uleiului de jujuba:
echilibrant al secretiei de sebum;
emolient;
protector al filmului hidrolipidic al pielii;
penetrant, nu lasa urme lucioase;
non-comedogenic;
antiinflamator;
hranitor;
catifelant;
usor cicatrizant;
calmant, reechilibrant.

Ulei din germeni de grau:

Uleiul obţinut din germeni de grâu este bogat în vitamine şi nutrienţi importanţi pentru sănătatea inimii, dar şi a pielii, şi este un aliat de nădejde în lupta împotriva îmbătrânirii. 
O doză zilnică de trei linguriţe cu ulei de germeni de grâu este suficientă pentru a beneficia de calităţile acestui produs. Poate fi amestecat cu suc, ulei, iaurt sau se poate adăuga peste fulgii sau germenii de grâu, la micul dejun. Se păstrează în frigider, într-un recipient opac şi închis, deoarece râncezeşte repede şi se consumă în maximum şase luni de la deschiderea sticlei.
O doză zilnică de ulei de germeni de grâu este modalitatea perfectă de a asigura corpului concentraţiile necesare de nutrienţi. Astfel, este una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina E, dar şi de vitaminele A şi D. De asemenea, conţine şi cantităţi mari de proteine şi de lecitină.

Ulei de in:

Uleiul de in este un produs natural, obtinut prin presarea la rece a semintelor de in, astfel incat proprietatile curative si calitatile tamaduitoare sa nu fie pierdute.
Uleiul de seminte de in contine lecitina si este deosebit de eficient in reglarea tranzitului intestinal. De asemenea, uleiul de in are actiune antiinflamatoare, cardioprotectoare si de reducere a grasimilor din sange.
Uleiul de in are calitati deosebite, continand de doua ori mai multi acizi grasi Omega 3 decat uleiul de peste si un amestec de acizi esentiali Omega 3 si Omega 9.
Toti acesti aminoacizi au un rol primordial in refacerea celulara, fiind foarte utili in tratarea sau ameliorarea diverselor afectiuni.
Vitaminele si mineralele gasite in semintele de in sunt: zinc, fier, Viramina E, caroten, Vitaminele B, magneziu, calciu, sulfur, potasiu, fosfor, mangan, silicon, curpu, nichel, molibden, crom si cobalt.
Necesarul zilnic de acizi grasi omega 3 (daca ne gandim sa acoperim nevoile cotidiene ale organismului numai din uleiul de in), este de doua lingurite de ulei de in pe zi, dimineata si seara, inainte de masa.
Incercati sa nu depasiti 3 linguri de ulei / zi, fie el si de in, deoarece exista riscuri de ingrasare si de crestere a lipidelor plasmatice.

Ulei din seminte de mac:

 Ulei presat la rece din seminte de mac, bogat in vitamina E si acid linolenic.
Gustul placut si lipsa unui miros specific, fac din uleiul de mac unul dintre cele mai folosite uleiuri de gatit, inca din secolul 19.
Recent, s-au descoperit si valente farmaceutice ale acestui ulei. Cercetarile medicale au demonstrat ca tratamentele cu ulei de mac sunt foarte eficiente in tratarea agentilor cancerigeni, dar si in osteoporoza, avand un efect benefic in fixarea calciului in oase.

Ulei de soia:

Uleiul de soia e bun la rinichi. Sarea sterilizata, amestecata cu ulei de soia, se foloseste pentru injectii subcutanate care cresc rezistenta organismului la tuberculoza. Uleiul de soia e folosit in afectiunile rinichilor, ale sistemului nervos, creste imunitatea organismului, imbunatateste activitatea intestinului. Vitamina E din uleiul de soia stimuleaza activitatea musculara, impiedica ingrasarea peste masura, imbunatateste consumul de oxigen in tesuturi si dezvolta capilarele.
Uleiul de soia contine elemente similare cu cele din untura de peste: lecitina, vitamine din grupa B si E, macro- si microelemente. Lecitina este o fosfolipida care joaca un rol extrem de important in schimbul de grasimi si de colesterol, are actiune lipotropa, reduce acumularea grasimilor in ficat, facilitand arderea lor.
Nu contine colesterol si, mai mult, poate duce la scaderea nivelului acestuia din organism. Pentru a obtine acest lucru, putem sa folosim mai des uleiul de soia in salatele de diverse feluri pe care le mancam.

Uleiul de soia poate duce la o scadere cu pana la 14% a colesterolului. Folosit cu regularitate, previne formarea cheagurilor de sange si a afectiunilor cardiace.
Utilizare: o lingurita dimineata, pe stomacul gol.

Ulei de susan:

Din seminte de susan alb, prin presare la rece, se obtine un ulei cu valoare terapeutica mare care are efecte afrodiziace, fiind folosit in masaj. Uleiul de susan este un ulei maret cu un trecut nobil si prestigios, la fel ca si cel de masline. Cu reflexe pamantii si stralucire balaie, el are un parfum usor si un gust plin.
Este perfect pentru bucataria orientala, dar si pentru legumele sote, carnea de pasare si fructele de mare.
Uleiul de susan suporta foarte bine caldura si de aceea va fi extrem de potrivit pentru a praji in ulei legumele, carnea gatita pane. Fara sa fie folosit la gatit, este savuros in sosurile pe baza de otet pentru o salata de spanac si nuci, salata de broccoli.
Nu numai ca uleiul de susan ofera o extraordinara paleta de gusturi, dar iti daruieste un echilibru excelent de acizi grasi, ceea ce il face unul dintre uleiurile cele mai pline de virtuti.
Nivelul sau de acizi grasi saturati este suficient de scazut pentru a permite acizilor poli-nesaturati si mono-nesaturati sa coabiteze in armonie. Consumul sau duce la diminuarea colesterolului in sange si creste in acelasi timp nivelul colesterolului bun.
Uleiul de susan este rezistent la oxidare. Cu toate acestea, datorita faptului ca nu se intareste la frig, este recomandat sa se pastreze in frigider. Este un ulei cu un trecut nobil, apreciat la fel ca si cel de masline. Cu un parfum usor si un gust plin, uleiul de susan este un popular ulei de gatit.
Uleiul de susan va fi extrem de potrivit pentru a praji in ulei legume sau carne (de pui sau fructe de mare), oferind un plus de savoare in sosuri ori salate.

Ulei de floarea soarelui presat la rece:

Ulei presat la rece, face parte dintre cele mai bune uleiuri pentru sanatate si propune un echilibru foarte bun intre diferitii acizi grasi. Avand putini acizi grasi saturati, el contine o proportie buna de acizi grasi poli-nesaturati si un pic de acizi grasi mono-saturati, dar mai putini decat uleiul de masline. Folosirea sa nu duce la cresterea colesterolului rau, chiar ii diminueaza nivelul.
Versatilitatea uleiului de floarea soarelui este apreciata de bucataria internationala, fiind un produs apreciat pentru gust, performante culinare si beneficii asupra sanatatii.
Alegerea unui ulei de gatit sanatos pentru tine si familia ta este foarte importanta. Uleiul de gatit este indispensabil atunci cand vine vorba de a pregati o masa si exista putine feluri de mancare care pot fi gatite fara ulei sau grasime de o anumita forma.
Administrat in doze recomandate de medicii specialisti uleiul de floarea soarelui nu prezinta riscuri asupra organismului. Cu toate acestea, in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet tip 2, uleiul de floarea soarelui poate duce la cresterea nivelului de zahar din sange si creste riscul de rigidizare a arterelor (ateroscleroza). Stabilirea dozei de ulei de floarea soarelui, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale.

Ulei de rapita:

Uleiul de rapita contine acidul alfalinoleic care ajuta la reducerea hipertensiunii si la scaderea nivelului de colesterol, prevenind formarea cheagurilor de sange pe artere si diminuand astfel, riscul aparitiei unor boli cardiovasculare. 
Consumat cu regularitate, uleiul de rapita are efect antiinflamator asupra vaselor de sange care nu se mai sparg atat de usor.
Acizii grasi de tip omega3, recomanda uleiul de rapita in tratamentul disfunctiilor erectile, efectul fiind comparabil cu cel al somonului sau macroului. Vitamina E din compozitie ii confera uleiului de rapita proprietati antioxidante si de regenerare celulara. 
In baile de seara se recomanda sa se adauge, in apa calda, putin ulei de rapita. Dupa cateva bai de acest fel se va vedea ca pielea se tonifica si organismul este plin de energie. 
Uleiul de rapita poate fi consumat inlocuindu-l, cu succes, pe cel din floarea soarelui, folosit, dintotdeauna, in bucataria noastra, romaneasca. Se poate folosi la salatele de cruditati sau, cate o lingura, adaugat la legumele pregatite la tava ori la aburi. Se recomanda, de asemenea, la mancarurile pe baza de carne.

Ulei de dovleac:

Contine mai mult de 60% de grasimi nesaturate (sunt grasimi sanatoase, care previn bolile de inima). Este un ulei obtinut din seminte dovleac prajite.
Uleiul de dovleac se potriveste excelent pentru pregatirea marinatelor, a dresingurilor  pentru felul doi si a preparatelor din peste, paste, salate si sosuri. Aroma uleiului este atat de  puternica, incat doar cateva picaturi sunt suficiente pentru a schimba gustul preparatelor culinare. Cu mare succes se intrebuinteaza la pregatirea aluatului. Uleiul de dovleac contine 53 de micro si macro elemente ca de exemplu: fier, magneziu, zinc, seleniu, etc.
Pentru proprietatile curative uleiul de dovleac este numit in popor "Farmacie Miniaturala".
Se recomanda intre una si doua doze (2 miligrame) pe zi.

Ulei din boabe de mustar:

Acest ulei are o aromă iute şi iritantă, aducând puţin cu cea de hrean, şi un gust „nucos”. Este folosit pe scară largă, la gătit, în state ca Uttar Pradesh, Gujarat, Orissa, Bengal, Bihar, Jharkhand, Chhatisgarh, Assam şi alte zone din India şi Bangladesh. Bengalul în special este statul în care uleiul de muştar este preferat pentru gătit, deşi în ultimii ani au început să fie folosite şi uleiuri cu aromă neutră, rafinate, ca cel de floarea-soarelui.
Seminţele de muştar conţin circa 30% ulei. Uleiul poate fi produs din toate tipurile de muştar (alb, brun sau negru). Conţine circa 60% acizo graşi mononesaturaţi, dintre care 42% acid erucic şi 12% acid oleic, şi 21% acizi graşi polinesaturaţi, dintre care 6% acid linolenic (omega-3) şi 15% acid linoleic (omega-6). Restul de 12% sunt acizi graşi saturaţi. Procentul de acizi graşi este destul de scăzut, fiind chiar ceva mai mic decât cel conţinut în uleiul de măsline.

Ulei de ricin:

Uleiul de ricin este deja un ingredient faimos pentru faptul ca ajuta la regenerarea si infrumusetarea parului si a pielii. Uleiul de ricin este folosit de foarte multa vreme sub forma de substanta cosmetica, iar cea mai mare parte a femeilor care l-au utilizat, il folosesc in continuare si sustin ca uleiul face mai mult decat ar fi putut spera.
Se considera ca cele mai multe dintre beneficiile uleiului de ricin provin ca urmare a concentratiei sale de acizi grasi nesaturati. Desi are un gust puternic si destul de neplacut, acest ulei este folosit in compozitia produselor cosmetice, a sapunurilor, textilelor, medicamentelor, uleiurilor de masaj si a altor produse de uz frecvent.
Uleiul de ricin folosit in mod regulat pe radacinile parului si scalp este util pentru:
Cresterea parului ; 
Ingrosarea firului de par care incepe sa se subtieze;
Prevenirea deteriorarii parului;
Tratarea parului uscat ; 
Stralucirea si hidratarea parului si scalpului;
Prevenirea scalpului uscat;
Imbunatatirea starii generale de sanatate;
Prevenirea despicarii varfurilor si cresterea parului. 
Alte beneficii :
Gene mai lungi si mai dese ;
Unghii mai rezistente ; 
Maini mai fine ; 
Piele mai curata si mai hidratata. 

Unt de cocos:

Untul de cocos se extrage din miezul nutritiv nucilor de cocos tinere - a nu se confunda cu laptele de cocos, care este un amestec intre miez si lichidul ("apa") de cocos.
Este foarte bun pentru inima. Contine aproximativ 50% acid lauric (un procent mare de acid lauric se mai gaseste doar in laptele de mama), care ajuta la prevenirea diferitelor probleme cardiace, inclusiv nivelul de colesterol ridicat si hipertensiune arteriala. Grasimile saturate din untul de cocos nu duc la cresterea colesterolului rau si ajuta la prevenirea ateroscrelozei.
este util pentru cei care lupta cu kilogramele in plus. Ajuta la cresterea metabolismului prin eliminarea stresului pe care-l are pancreasul. 
este usor de digerat si ajuta la functionarea sanatoasa a glandei tiroide si a sistemelor de enzime; 
este util in tratarea pancreatitei; 
uleiul de cocos ajuta la functionarea mai buna a sistemului digestiv, impiedicand aparitia diverselor probleme de digestie, inclusiv sindromul de intestin iritabil; 
grasimile saturate prezente in untul de cocos au proprietati anti microbiene si ajuta in relatiile cu diferite bacterii, ciuperci, paraziti etc, care provoaca indigestie; 
contine un nivel foarte ridicat de antioxidanti, care ajuta la protejarea organismului de radicali liberi si de prevenire de boli degenerative si imbatranirea prematura; 
intareste sistemul imunitar deoarece contine lipide antimicrobiene, acid lauric, acid capric si acid caprilic, care au proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale; 
ajuta la prevenirea bolilor de ficat, datorita prezentei de trigliceride cu lant mediu care sunt usor convertite in energie atunci cand ajung in ficat, reducand astfel sarcina de lucru asupra ficatului (se previne acumularea de grasime); 
este preferat de sportivi datorita faptului ca transforma continutul de grasimi in energie, creste nivelul de energie si imbunatateste performantele sportive. 
Datorita continutului ridicat in saruri minerale, oligoelemente, aminoacizi si substante vitale secundare, untul de cocos favorizeaza sanatatea si starea de bine, avand efect depurativ si alcalinizant al intregului corp. Este recomandat si in terapia ayurvedica pentru proprietatile sale antiinflamatorii, calmante ale febrei, ale tulburarilor renale si circulatorii, precum si in ameliorarea bolilor urinare si intestinale.
Poate fi folosit la prepararea inghetatei, a cremelor.

Crema de arahide:

Crema de arahide este un aliment cat se poate de bun pentru sanatate, o simpla lingura oferindu-ti numeroase proteine si vitamine. Este important sa stii cum sa il consumi si la ce te ajuta.
Acest produs este plin de acizi grasi benefici, minerale si vitamine esentiale, precum vitamina E, niacina, acid folic si magneziu, fiind bun pentru prevenirea diabetului de tip 2, in special in cazul femeilor. Are si resvestrarol, un compus care previne distrugerea vaselor de sange.
Crema de arahide poate fi benefica în lupta împotriva maladiilor cardiace, deoarece este bogata în grăsimi polinesaturate, care reduc semnificativ concentraţia de "colesterol rău" din sânge.
Colesterolul LDL, cunoscut sub denumirea de "colesterol rău", reprezintă acel tip de grăsime din sânge care are efecte negative asupra inimii.
                                     
Unt de cacao:

Untul de cacao este obtinut in urma presarii masei de cacao destinata fabricarii pudrei de cacao pentru consum. Se prezinta ca o materie alb-crem, cu punct de topire de 37 de grade Celsius cu miros si gust specific, cremos. Este ingredientul de baza al ciocolatei albe alaturi de vanilie si lecitina.
Untul de cacao este foarte bogat in agenti antioxidanti ceea ce il face foarte util industriei farmaceutice si cosmetice. In fapt, mai mult de 90% din produsele pentru bronzat existente pe piata au la baza calitatile antioxidante deosebite ale untului de cacao. folosit pe piele are un factor de protectie de minim 20.
1. Hidrateaza si stimuleaza producerea de colagenAplicat pe piele, untul de cacao creeaza o bariera de protectie intre aceasta si mediul extern, ajutand  la retinerea apei si la mentinerea ph-ului optim al pielii. Hidrateaza, echilibreaza si hraneste pielea. De asemenea, stimuleaza producerea de colagen. 

2. Combate ridurileUntul de cacao confera suplete si elasticitate pielii, previne si amelioreaza atat ridurile cat si vergeturile.

3. Regenereaza pieleaDatorita continutului ridicat de vitamina A si E, untul de cacao ajuta pielea sa se regenereze foarte bine. Efectele sale sunt vizibile dupa numai cateva zile de utilizare: pielea devine mai catifelata, mai intinsa, mai tanara. Cu cat este utilizat mai multa vreme, cu atat pielea va fi mai intinsa si mai luminoasa.

4. Vindeca dermatitele si eczemeleUntul de cacao inhiba producerea imunoglobinei, de aceea este bun in tratarea dermatitelor, eczemelor si a iritatiilor.

5. Protejeaza pielea si asigura o bronzare uniformaUntul de cacao contine o cantitate mare de antioxidanti care au rolul de a proteja pielea de efectele nocive ale mediului (radicali liberi, praf, poluare etc).  Acesta are puternice efecte anti-imbatranire, motiv pentru care este recomandat pentru utilizarea zilnica, dar mai ales inainte si dupa expunerea la soare. In plusm, fiind un factor natural de protectie UV, asigura o bronzare naturala si uniforma.

6. Este benefic tuturor tipurilor de pielePrezinta o biocompatibilitate totala cu pielea, de aceea nu provoaca iritatii sau alergii si este potrivit chiar si celor mai sensibili - exceptie fac persoanele sensibile la oleaginoase. Este recomandat tuturor tipurilor de piele, mai ales celei deshidratate, uscate, mature, imbatranite.
7. Poate fi folosit pentru ten, corp si parIl puteti utilize atat singur, cat si in combinatii cu diverse alte ingrediente cosmetice. Face minuni pentru buzele uscate, crapate, si este de un real folos in calmarea arsurilor solare si a intepaturilor de insecte.
                                                        

Unt de shea:

1. Hidrateaza piela uscata si previne aparitia ridurilorUntul de shea asigura regenerarea la nivel celular si repara filmul hidrolipidic al pielii. Practic,  actioneaza ca o veritabila bariera si limiteaza pierderile de apa, determinand astfel  mentinerea unui nivel optim de hidratare la nivel cutanat.

Acest efect este dat de acizii grasi precum acidul stearic si oleic, doua substante indispensabile epidermei, care ajuta la mentinerea unui nivel optim de hidratare, oferind astfel elasticitate pielii. Untul de Shea contribuie la refacerea echilibrului natural al pielii prin stabilizarea continutului de lipide din celulele epidermei. Este eficient si ca balsam de buze si calmeaza pielea proaspat epilata.

2. Trateaza psoriazisul, dermatitele si alte iritatiiUntul de shea contine o cantitate foarte mare de vitamine A, E si F, iar structura unica a acizilor grasi il recomanda drept un remediu excelent nu doar pentru pielea uscata ci si pentru probleme mai dificile a pielii precum eczeme si psoriazis.

3. Calmeaza durerile musculare si articulareUntul de shea face minuni in cazul persoanelor care sufera de dureri si tensiune muscular, dar poate fi folosit cu succes si de cei care sufera de inflamatii la nivelul articulatiilor.

4. Previne si repara parul degradat
In cazul parului degradat, untul de shea s-a dovedit a fi mai eficient decat untul de cacao si cel de jojoba. S-a demonstrat ca activeaza circulatia capilara, ajutand astfel la oxigenarea radacinii parului si eliminarea toxinelor rezultate in urma metabolismului.

Untul de shea poate inlocui balsamul pentru par: se topeste putin unt de shea in palma si se aplica pe scalp si varfuri, efectuand un masaj usor. Se lasa sa actioneze 15 minute infasurand parul intr-un prosop, dupa care se spala parul cu sampon. Este foarte util in special in cazul parului cret/uscat si pentru persoanele care vor sa scape de matreata.

5. Previne vergeturile
Femeile insarcinate il pot folosi in siguranta pentru a preveni aparitia vergeturilor pe corp, o problema specifica sarcinii

6. Ofera protectie solaraUntul de shea te protejeaza de razele ultraviolete, avand FPS (factor de protectie solara) natural 5-6. Poate fi folosit si in cazul arsurilor solare.

7. Este perfect pentru pielea bebelusilorPielea nou-nascutilor este extrem de sensibila si nu accepta cremele pline de chimicale din comert. Untul shea hidrateaza foarte bine si in plus, previne iritatia de scutece, o problema frecventa la bebelusi. , de aceea mamele ar trebui sa inlocuiasca produsele din comert, d fina

Untul de shea se poate folosi ca atare, sau in combinatie cu uleiurile vegetale preferate: ulei de masline, migdale, avocado, cocos, jojoba etc. De asemenea, ii puteti conferi diverse arome (dar si proprietati benefice)  prin adaugarea catorva picaturi de uleiuri esentiale: geranium, tea tree, lavanda, ylang ylang.

                                                            
Ulei de argan:

Are proprietăţi  antioxidante şi conţinut  bogat în vitamina E, acizi graşi (omega 3, omega 9 şi omega 6).În comparaţie cu uleiul de măslnine, conţine de 3 ori mai multă vitamina E.

Împotriva ridurilor
Uleiul de argan poate fi aplicat în stare naturală pe piele, fără să-l combini cu alte creme. Hidratează tenul şi oferă elasticitate. De asemenea, deţine capacitatea de a regenera pielea afectată de arsuri solare şi ajută în procesul de cicatrizare. Este bogat în steroli care îi conferă proprietăţi antioxidante, eficiente în reducerea ridurilor. Poate înlocui cu succes crema de zi sau de noapte şi redă strălucirea pielii. Are o textură uşoară şi intră foarte repede în piele. Datorită acizilor graşi esenţiali luptă împotriva uscării cutanate, previn îmbătrânirea cutanată şi pierderea elasticităţii prin puterea antioxidantă.
Previne vergeturile
Uleiul de argan este ideal şi în masarea pielii, deoarece înmoaie ţesuturile epidermei, hidratează şi protejează împotriva uscării acesteia. De asemenea, gravidele îşi pot face masaj cu acest ulei pentru a preveni vergeturile, iar proaspetele mămici îşi pot masa sânii pentru a le păstra supleţea şi pentru a preveni ca aceştia să se lase.
Hidratează părul
Aplicat pe păr, redă strălucirea şi naturaleţea acestuia, devenind şi mai uşor de coafat. Amestecă o lingură de ulei de argan cu un albuş de ou şi amestecă până se omogenizează bine. Aplică pe păr timp de 30 de minute, după care spală bine cu şampon, fără a mai aplica balsam după. Tratamentul se poate face o dată la două săptămâni pentru regenerare. De asemenea, uleiul de argan rehidratează şi restructurează aportul de nutrienţi ai scalpului. Uleiul poate fi folosit şi simplu pe părul uscat, înainte de spălare cu 30 de minute, pe toată lungimea părului.


Busuioc:
Busuiocul este nelipsit din prepararea unor sosuri, precum cel de usturoi sau rosii. Este de asemenea, condimentul care se regaseste in platourile cu salate de rosii, fasole verde, la carnea preparata pe gratar, la supe sau peste. Sa nu uitam ca busuiocul da si acel gust proaspat si gustos unei pizza.
Busuiocul are o aroma usor condimentata, cu o tenta dulceaga. Poate fi recunoscut imediat datorita acelui miros puternic si putin intepator. Busuiocul trebuie folosit de preferinta proaspat, deoarece uscat are un gust neplacut. Pentru a-l avea proaspat, tot anul, acesta poate fi plantat in ghivece. Prefera caldura si umezeala, insa poate fi tinut si in pungi de plastic in frigider pentru cateva zile sau la congelator. Busuiocul se recolteaza inainte de a inflori pentru condimentare si abia dupa inflorire pentru ornare. Pentru a nu capata acel gust amarui, este de preferat ca frunzele sa nu fie taiate, ci rupte. 



Cardamom:

Cardamomul este unul dintre cele mai vechi condimente descoperit si utilizat din timpurile stravechi. Este originar din sudul Indiei unde creste in regiunile impadurite, ca planta salbatica. Astazi aria lui s-a extins fiind intalnit si in: Sri Lanka, Guatemala, China si Tanzania. 
Cardamomul este utilizat preponderent in bucataria indiana si ocazional in cea arabeasca, in diverse sortimente de deserturi si bauturi. Arabii il utilizarea si pentru aromatizarea cafelei iar rusii il folosesc la obtinerea unui lichior mai special. 
Datorita pretului sau destul de ridicat, acest condiment este utilizat cu ocazia festivitatilor si cu ocazia diferitelor sarbatori. In aceste momente in unele zone se prepara celebrul "punch cu cardamom", deserturile si fripturile de peste si de miel. 
                                                
Menta:

Aceasta este o planta perena, rezistenta, care se raspandeste repede. Partile aeriene ale mentei, recoltate in timpul infloririi, contin 0,3-0,5% ulei volatil, iar frunzele 1-2% ulei volatil cu compozitie chimica diferita in functie de provenienta. Principala componenta a uleiului volatil de menta este mentolul (pana la 70%), precum si mentone, mentofuran, a-pinen, felandren, limonen etc. Frunzele mai contin cantitati apreciabile de tanin, acizi organici, vitamina C, saruri minerale si substante antibiotice etc. 
De regula, speciile de menta care se folosesc in vindecare nu cresc spontan, majoritatea speciilor salbatice nu au calitatile medicinale ale asa-numitei "mente bune". Prin "menta buna" se intelege, de fapt, o serie de trei specii de menta (care la randul lor au sute de varietati). Acestea sunt menta de apa (Mentha aquatica), menta dulce (Mentha viridis sau spicata) si hibridul primelor doua: menta piparata (Mentha piperita), care este cea mai folosita specie in prezent.
Uscata, menta este un condiment foarte apreciat, pusa in salatele de fructe (apreciata mai ales vara, datorita aromei sale racoritoare), in supe (mai ales cele de chimen), in diferite dulciuri (creme, dulceturi, prajituri, ciocolata).
Amestecand menta taiata foarte fin cu iaurt si lasand 2 ore acest amestec sa se intrepatrunda, se obtine un sos foarte bun, care se consuma cu mancarurile picante.
Frunze de patrunjel si de menta se taie foarte fin, se amesteca bine cu zeama de lamaie si cu felii mici de rosii, obtinandu-se "tabbouli", o salata arabeasca aromata, foarte apreciata de cunoscatori.
O tulpina de menta proaspata se spala, se toaca nu foarte marunt si se pune intr-o sticla de apa minerala, unde se lasa de seara pana dimineata. Se bea continutul acestei sticle pe parcursul zilei, pentru hidratare. Mai ales vara, aceasta licoare simpla are un minunat efect racoritor si inviorator. 
Este benefica in primul rand in tulburarile digestive, cum ar fi cele gastro-intestinale (voma, diaree, meteorism sau miscarile intense ale intestinelor care sunt auzite de pacient, crampe etc.) dar si cele hepatobiliare, colecistopatii, calculi biliari sau patologii ale pancreasului.
Mai intai produce o usoara anestezie a mucoasei tubului digestiv datorita continutului de mentol, astfel are actiune antiemetica (antivomitiva) si antiseptica (previne infectiile ce duc la colite sau ulcer gastric). Totodata din aceste motive menta este cunoscuta ca fiind un bun antidiareic. 
Ajunsa la nivel duodenal, menta stimuleaza secretia biliara si functia hepatica si favorizeaza eliminarea sucurilor biliare in duoden, facilitand digestia. De asemenea menta actioneaza asupra calculilor biliari colesterolici pe care ii dizolva si este un bun detoxifiant hepatic datorita acizilor polifenolici si compusilor flavonoidici din frunze. 
Vanilia:

Vanilia este o orhidee tropicală căţărătoare, originară din sud-estul Mexicului şi Guatemala. Numele derivă din numele spaniol al mirodeniei, „vainilla“, şi este diminutivul pentru „vaina“, care înseamnă „teacă, păstaie“, probabil datorită formei fructului. Vanilia este folosită încă din epoca precolumbiană. Maiaşii şi aztecii foloseau vanilia pentru a aroma o băutură specială făcută din apă, boabe de cacao şi mirodenii. 
Spre deosebire de alte condimente, procesarea vaniliei este destul de complicată. Păstăile proaspete nu au nici un gust, ele trebuind tratate, operaţiune care durează în medie şase luni. 
Vanilia este esenţială pentru multe reţete de prăjituri, checuri, budinci şi băuturi dulci pe bază de lapte. Multe dintre produsele de patiserie din Germania, Austria sau Cehia se servesc de multe ori cu sosuri fierbinţi aromate cu vanilie. Statele Unite sunt cel mai mare consumator de vanilie din lume, urmate de ţările din Europa, în special Franţa. 
Vanilia este utilizată şi pentru preparatele sărate, în special în bucătăria orientală şi africană. 
Câteva picături de esenţă de vanilie adăugate în salata de fructe sau în sosurile pe bază de citrice fac ca acestea să devină mai puţin acide. Vanilia este ideală pentru diminuarea aromelor prea puternice ale celorlalte ingrediente folosite la prăjituri sau sosuri şi neutralizează gustul ardeilor iuţi, evidenţiind în schimb gustul dulceag al acestora. 
Vanilia este un excelent calmant pentru durerile de stomac, câteva picături într-un pahar cu apă minerală reuşind să facă minuni. De asemenea, diminuează senzaţia de usturime în cazul în care v-aţi ars limba cu un lichid fierbinte. 
Despre vanilie se spune, de asemenea, că este un bun afrodisiac. 
                                                 
Zahar brut:

Zaharul brut (brun) este un inlocuitor al zaharului rafinat care acum se gaseste si in Romania. Este asemanator cu zaharul obisnuit dar considerabil mai inchis la culoare si cu o forma mai neregulata. Pentru prajituri, cozonaci sau alte dulciuri, zaharul brut se comporta la fel ca si cel obisnuit insa are punctul de topire mai jos, face mai putina spuma si este mult mai sanatos decat zaharul rafinat.
Zaharul din trestie este recomandat din punct de vedere terapeutic în diete fara grasimi, fara sare, vegetariene, fara gluten, în diete regenerante si vitalizante, în tratamentele cu plante sau tincturi s.a. Zaharul din trestie poate fi consumat si în perioadele de post alimentar sau post crestinesc.
Studiile de specialitatea au aratat deja efectele negative generate de consumul de zahar alb, rafinat. Poate fi folosit la indulcirea tuturor alimentelor si preparatelor culinare care necesita indulcire, fara a modifica aroma specifica acestora. Astfel, se poate adauga zaharul brun in ceai, lapte, cafeluta de cicoare, prajituri, creme si multe altele.
                                     
Sarea:

Sarea (clorura de sodiu) este cea mai banală şi, totodată, indispensabilă prezenţă din farfuria noastră. Sarea se extrage din depozite subterane (formate din fostele mări), din mare (apa mării are 3% sare) sau din lacuri sărate. 
Sarea se prezintă sub diverse dimensiuni de granulaţie sau sub formă de rocă de sare. Sarea naturală are culoare gri sau maronie şi albeşte în urma unui proces de curăţare chimică. 
Între săruri există diferenţe de compoziţie, în funcţie de metoda de obţinere a lor. Sarea marină, obţinută prin evaporarea apei de mare are, spre deosebire de sarea de mină, şi alte sedimente şi minerale, sodiul fiind cel mai prezent. Cu toate acestea diferenţele de conţinut sunt aproape insesizabile la gust. Sarea iodată şi cea cu adaos de clor au acelaşi gust.
Utilizare: Sarea se utilizează în aproape orice preparat din întreaga lume. Sarea încetineşte procesul de fermentare al pâinii şi este indispensabilă în procesul de producere a brânzeturilor.
Sarea se foloseşte pentru conservarea alimentelor, în special a cărnii, pentru că împiedică formarea bacteriilor şi a mucegaiului în sau pe mâncare.
Sarea mai este folosită în industria chimică şi cea cosmetică (în special pentru obţinerea sărurilor de baie), pentru dedurizarea apei, etc.. Aerul sărat din interiorul minelor este recomandat bolnavilor de astm bronşic.
Tipuri de sare:
Sarea cu iod şi fluor. Sarea cu iod conţine iodat de potasiu şi/sau magneziu, care susţine sinteza tiroxinului de calcitocină motiv pentru care contribuie la prevenirea apariţiei guşei. 900 de grame de sare pot coţine nu mai mult de 25 de grame de iod. Sarea iodată cu fluor conţine fluor, care ajută la prevenire deteriorării dinţilor.
Sarea fără sodiu. Sarea fără sodiu este considerată sare de regim iar sodiul poate fi înlocuit de potasiu şi/sau magneziu. Este recomandată de regulă persoanelor cu hipertensiune arterială. Gustul ei se distinge de cel al sării cu sodiu printr-un post gust amar.
Sarea cu ierburi. Datorită faptului că accentuează gusturile şi conservă, sarea este folosită pentru mixuri aromatice în amestec cu granule de: ţelină, usturoi, ceapă, ierburi aromatice, ciuperci, piper, etc.
Sarea roz de Himalaya. Avand nuante de la alb la roz si cenusiu, si fiind una dintre cele mai pure din lumea sarea din Himalaya este o sursa de beneficii pentru sanatate. Minele de unde se extrage sarea se gasesc intre Valea Indusului si Muntii Himalaya, din Pakistan. Despre beneficiile acestei sari se stie inca de acum mii de ani.
Cristalele de sare de Himalaya contin 84 dintre cele 92 minerale de care are nevoie organismul pentru a functiona normal, iar proportia acestora este perfecta adaptata la nevoile metabolismului uman. Efectele curative, energizante, revigorante si de detoxifiere pe care o au in mod special cristalele de sare din Himalaya au fost dovedite cu multa vreme in urma. Sarea din Himalaya este pura, necontaminata si nepoluata, este complet lipsita de metale grele, elemente radioactive, aditivi sau chimicale. 
                                       
Chlorella:

Chlorella pyrenoidosa este o alga verde unicelulara de apa dulce. Acest organism microscopic a fost descoperit in secolul al XIX-lea. Chlorella pyrenoidosa a evoluat acum 2,5 milioane de ani si a fost prima planta ce a evoluat catre un nucleu complex. Aceasta alga este bogata in nutrienti importanti, vitamine si aminoacizi. Proprietatile vindecatoare ale Chlorella pyrenoidosa sunt, in prezent, intens studiate. 
O celula de Chlorella este compusa din:
clorofila: pigment verde natural, care ajuta la functionarea stomacului, intestinului si ficatului, dar fortifica si sangele; 
membrana celulara, o parte extrem de importanta, deoarece aceasta absoarbe metalele grele (plumb, mercur, cadmiu), insecticidele, pesticidele, hidrocarburile, noxele din organism, care nu este capabil sa la transforme. Previne depunerea lor si le elimina din organism. Are efect regenerant si de protectie celulara; 
ADN, ARN – material genetic din nucleu; 
CGF (cellular grow factor) – factor de crestere, Chlorella fiind o alga ce se multiplica extrem de rapid, mai precis de 40 de ori in 24 de ore. Stimuleaza reinnoirea celulara, creste vitalitatea si sustine imunitatea. 
Chlorella contine: 60% proteine, 11% lipide, bogate in acizi grasi nesaturati, 18% zaharuri, 12 vitamine, din care: A(betacaroten), B2, B12, E, acid folic (B9), B1, B6, C, biotina (H), B5, niacin (B3), inozitol, minerale si oligoelemente: calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc, cupru, iod.
Printre afectiunile pentru care Chlorella pyrenoidosa este benefica se numara tensiunea arteriala ridicata, vindecarea ranilor si diminuarea nivelului colesterolului. De asemenea, s-a mai descoperit ca intareste sistemul imunitar. 
Se crede ca stimuleaza sistemul imunitar si lupta impotriva infectiilor. S-a demonstrat ca poate creste numarul bacteriilor din tractul gastrointestinal, ajutand astfel la tratarea ulcerelor, colitei, diverticulozei si bolii lui Crohn. Mai poate fi utilizata si pentru tratarea constipatiei, fibromialgiei, tensiunii arteriale ridicate si nivelului ridicat al colesterolului. Chlorella pyrenoidosa a fost utilizata si pentru tratarea cancerului si protejeaza organismul impotriva efectelor tratamentului pe baza de radiatii, impotriva cancerului. 
Nu utilizati suplimente pe baza de Chlorella pyrenoidosa daca sunteti insarcinata sau alaptati, fara a intreba in prealabil medicul. 
Suplimentele pe baza de Chlorella pot fi bogate in vitamina K, care poate reduce eficacitatea medicamentelor pentru subtierea sangelui. 

                                         
Spirulina:

Spirulina este o alga in forma de spirala bogata in substante nutritive, descoperita in lacurile naturale alcaline din America de Sud si Africa. Timp de secole acasta planta a reprezentat o parte importanta a regimului alimentar al multor comunitati. 
Spirulina are un continut ridicat de proteine vegetale (50-63%) - de trei sau patru ori mai mare decat cel intalnit in carnea de peste sau cea de vita - si multiple vitamine (depaseste cu 3-4 ori cantaitatea de vitamina B12 intalnita in ficatul de animale) care lipsesc in mod normal in cazul unei diete vegetariene. Spirulina contine minerale (fier, potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, calciu, etc.), are un nivel important de betacaroten ce are rolul de a proteja celulele (de 5 ori mai mare decat morcovii si de 40 de ori decat spanacul), un volum crescut de acid gama-linoleic (care reduce colesterolul si previne aparitia bolilor de inima) si ficocianina (substanta gasita in spirulina care inhiba formarea cancerului de colon) etc. 
Printre cele mai importante si benefice efecte ale spirulinei pentru sanatate (in cazul consumului regulat al acestei plante) se regaseste, fara indoiala si pierderea in greutate. Scaderea numarului de kilograme se va face natural, iar corpului ii vor fi furnizate toate vitaminele importante, aminoacizi si substante nutritive pentru organism, precum si proteinele necesare. 

Spirulina nu contine zahar si carbohidrati. Aceasta actioneaza ca un inhibitor puternic al apetitului si reduce considerabil greutatea corporala, in timp. Desigur, consumul de spirulina trebuie insotit de o dieta sanatoasa, naturala, in care se poate consuma ceai verde si alte produse alimentare ce pot contribui la o scadere sanatoasa si treptata in greutate. 

O alta calitate a spirulinei este aceea ca aceasta poate corecta anemia  in cazul copiilor subnutriti. Spirulina este de asemenea, foarte eficienta impotriva melanozei si keratozei cauzate de intoxicatia cronica cu arsenic. 
Desi ofera multiple beneficii, spirulina contine un aminoacid numit fenilalanina care trebuie evitat de persoanele care au fost diagnosticate cu fenilcetonurile - tulburare metabolica in cazul careia organismul nu poate metaboliza o serie de aminoacizi, rezultatul fiind afectarea creierului. 
In cazuri foarte rare, spirulina ar putea contine o toxina numita microcistina care poate provoca boli de ficat, inclusiv cancer. Din pacate, nu exista standarde care sa reglementeze consumul spirulinei in siguranta, insa microcistina este o toxina extrem de rara si nu ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma. 
Beneficiile spirulinei depasesc posibilele dezavantaje. De aceea, consumul de spirulina este indicat pentru echilibrarea nivelului de multivitamine din organism. 

Partea folosita din aceasta planta este radacina, care este uscata si transformata in pudra. Are forma unei ridichii si marimea unui cartof.

Maca:

Maca face parte din putinele plante care reusesc sa supravietuiasca conditiilor climatice de la o asemenea altitudine. In timpul zilei, temperaturile sunt foarte ridicate, iar noaptea acestea scad ducand chiar si la inghet. Acesti factori de mediu confera acestei plante proprietatile sale unice. Desi este o buruiana, multe persoane o consuma ca drept aliment. 
Aceasta planta incepe sa devina cunoscuta printre vegetarieni.  Este bogata in potasiu, calciu, magneziu si fier. 
Beneficii:
Regleaza tensiunea arteriala; 
Lupta impotriva anemiei si depresiei; 
Imbunatateste memoria; 
Creste libidoul; 
Creste nivelul de energie; 
Trateaza simptomele menopauzei; 
Creste fertilitatea atat la femei cat si la barbati; 
Reduce simptomele premenstruale. 

Studii efectuate arata ca, in cantitati mai mari, aceasta planta are efecte importante asupra performantelor sexuale, duce la cresterea productiei de sperma, a nivelului de energie, a nivelului de testosteron si ajuta la echilibrarea nivelului hormonal. 
                                       
Acai:

Acai (Euterpe oleracea) este un palmier care creste in padurile amazoniene. Fructele de Açai sunt considerate “superfructe” datorita capacitatii antioxidante, avand valoare ORAC (Capacitatea de Asorbtie a Radicalilor liberi de Oxigen) de 5.500 unitati/100g. Pentru comparatie, coacazele au valoare ORAC de 2.300 unitati/100g.

- antioxidant (stimuleaza mecanismele neenzimatice de reducere a actiunii distructive a SRO (speciile reactive de oxigen) endogene si exogene: 
protejeaza structura ADN-ului, fluiditatea si permeabilitatea membranei celulare 
adjuvant in terapiile antitumorale: ajuta la reducerea neoangiogenezei si inducerea apoptozei 
 - stimuleaza metabolismul lipoproteinelor: reduce nivelul si oxidarea LDL, creste nivelul HDL 
 - antiinflamator: ajuta la reducerea moderata a sintezei de prostaglandine pe calea ciclooxigenazei COX1 si 2 cu efect mai mare asupra COX-1 
 - imunomodulator 
 - reduce senzatia de foame datorita indicelui glicemic scazut 
 - detoxifiant digestiv 
Comparativ cu laptele de vaca crud, pulpa fructului acai contine de 3 ori mai multe lipide, de 7 ori mai multi carbohidrati, de 118 ori mai mult fier, de 9 ori mai multa vitamina B1, de 8 ori mai multa vitamina C, cu 50% mai mult fosfor si aceleasi cantitati de proteine si calciu. 
De asemenea, are de 10 ori mai multe vitamine si antioxidanti decat strugurii si de 2 ori mai multe decat afinele. 
Consumul de acai ne ajuta sa ne pastram inima sanatoasa, fructul fiind o buna sursa de antocianine, compusi ce se afla si in vinul rosu. 
Nu contine alcool! Este o buna sursa de proteine, fibre si acizi grasi Omega 6 si Omega 9. Are proprietati importante in procesul anti-aging. 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu